Un bărbat a intrat într-un amfiteatru al Universităţii Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi şi a detonat o bombă artizanală. Potrivit bzi.ro, înainte de a intra în Universitate, tânărul se plimba prin faţa instituţiei, cu un ghiozdan în spate şi cu un buton în mână, ameninţând că va arunca în aer instituţia de învăţământ.

Apoi a intrat într-un amfiteatru al Facultăţii de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, unde mai mulţi studenţi susţineau examenul de licenţă.

"Eram în amfiteatru, dădeam examen de licenţă. Dintr-o dată a intrat un individ cu două genţi şi a spus că are o bombă la el. S-a creat panică. El avea un dispozitiv în mână, care a explodat. A leşinat, a fost lovit la mână, şi după acest moment, un student a intervenit, a sărit pe el şi l-a imobilizat. O parte din studenţi au leşinat. Imediat au venit autorităţile şi l-au luat. Habar nu avem cine este persoana, nu-mi amintesc dacă îl cunosc. A fost o situaţie incredibilă. Eu de multe ori m-am gândit că se poate întâmpla aşa ceva. Nici nu-mi imaginez ce ar fi fost dacă se întâmpla altfel", a spus, pentru "Bună ziua, Iaşi", un profesor care se afla în amfiteatru.

"Individul a venit, a ţipat la noi şi a spus că detonează bomba. S-a creat panică. La un moment dat avea un declanşator în mână, care a explodat, l-a lovit. Eu am sărit atunci repede pe el, m-am umplut de sânge. Nu mă consider un erou, dacă eram un erou nu exploda bomba. Am fost evacuaţi, iar în amfiteatru a mai rămas o geantă, însă acolo cred că era o baterie pe care o folosea pentru alimentar. Nu ştim cine este, nu a făcut nicio revendicare referitoare la universitate. A spus că dacă nu vine Poliţia detonează bomba", a declarat Marian Prescura, studentul care a intervenit după ce a explodat dispozitivul.

Atactorul a fost reţinut de poliţişti.

UPDATE:

Potrivit ministrului Mihnea Costoiu, delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, incidentul s-a petrecut chiar în faţa decanului facultăţii, profesorul Ioan Bogdan, iar atacatorul, în vârstă de aproximativ 25 de ani, a spus "că are ceva de reglat cu poliţia, nu cu universitatea".

"După detonare, studenţii l-au imobilizat, iar acum poliţia face verificări, pentru că personajul a ameninţat că mai are şi alte bagaje, lăsate în corpul A al universităţii, comun cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Se fac verificări dacă mai există explozibil sau nu. Studenţii sunt evacuaţi din întreg corpul de clădire, întrucât există această suspiciune de o nouă ameninţare", a spus el.

Costoiu a mai precizat că decanul facultăţii i-ar fi propus atacatorului să îi lase pe studenţi să plece şi să rămână el ostatic. Însă acesta nu a fost de acord.