Un localnic din comuna Tileagd a cerut, miercuri, ajutorul echipajului pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, după ce, în timp ce făcea lucrări agricole pe terenul său din Uileacu de Criş, a descoperit o bombă de artilerie.

Potrivit unui comunicat transmis joi de ISU Crişana, bomba are calibrul de 82 milimetri şi provine din cel de-al Doilea Război Mondial. "După identificarea muniţiei, specialiştii pirotehnişti au procedat la cercetarea zonei în vederea asanării altor potenţiale muniţii, după care au transportat şi depozitat bomba în condiţii de siguranţă, în scopul distrugerii ulterioare prin explozie controlată", se arată în comunicat.

Pentru a preveni rănirea gravă sau chiar pierderea de vieţi omeneşti, ISU Crişana le recomandă bihorenilor care descoperă muniţii sau elemente de muniţii să apeleze de urgenţă numărul unic 112 şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat.

Este interzisă ridicarea, dar şi transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe, comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă sau introducerea muniţiilor în foc.