Patronii firmelor Capa Instal şi Dan & Dan Construct, Cosmin Bonica (medalion), respectiv Dan Fechete (foto dreapta), acuzaţi de o fraudă la bugetul de stat de 8 milioane de lei, au fost eliberaţi de Curtea de Apel Oradea.

Potrivit portalului justiţiei, instanţa a admis, luni, contestaţiile formulate de cei doi inculpaţi şi a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor privind prelungirea măsurii arestării preventive. Ca urmare, judecătorii au dispus „măsura preventivă arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 3 noiembrie 2014 până la data de 2 decembrie 2014 inclusiv".

Astfel, cei doi nu au voie să îşi părăsească domiciliile din Sânmartin, respectiv Sântandrei, fără permisiunea organului judiciar şi au, totodată, obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi.

Totodată, cei doi nu au voie să comunice între ei, direct sau indirect, pe nicio cale, dar nici cu martorii din cauză, iar "în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive".

Curtea a dispus şi punerea în libertate a lui Bonica şi Fechete, iar încheierea a fost comunicată şi Poliţiei Bihor, respectiv posturilor de poliţie din Sânmartin şi Sântandrei, Serviciului de Evidenţă a Persoanelor şi Poliţiei de Frontieră.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cei doi sunt acuzaţi că, în perioada 2011-2013, au înregistrat în evidenţele contabile ale firmelor pe care le administrează facturi fictive eliberate de două societăţi ale orădeanului Ioan Cozac, pentru a fenta plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. „De asemenea, există bănuiala că respectivele facturi fiscale fictive ar fi stat la baza întocmirii situaţiilor de lucrări ale societăţilor beneficiare care au fost prezentate unor unităţi administrativ teritoriale din judeţul Bihor, în vederea decontării lucrărilor publice contractate", se arată în comunicatul Poliţiei, care anunţa, la sfârşitul lunii trecute, finalizarea cercetărilor în acest caz.

Dosarul a fost înaintat spre cercetare Parchetului Bihor, cu propunerea de trimitere în judecată a celor trei parteneri de afaceri.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi şi primarul comunei Avram Iancu, Teodor Matica, respectiv fostul edil al comunei Holod, Daniel Cioloş, acuzaţi de abuz în serviciu şi complicitate la escrocheriile comise de Cosmin Bonica. După cum se ştie, cei doi edili au fost reţinuţi în urmă cu două săptămâni, acuzaţi  că au făcut plăţi nelegale în valoare de aproximativ 850.000 lei către firma lui Bonica.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolul "Primari răcoriţi: Ţeparul Bonica a început să tragă politicieni la fund. Cine urmează?"