Ministrul Mediului Laszlo Borbely se află într-o vizită de-o zi în Oradea, vizită în cadrul căreia a avut programată şi o întâlnire cu primarii din judeţ şi cu reprezentanţi ai instituţiilor subordonate ministerului. La întâlnire, el a dezbătut cu edilii şi şefii de instituţii situaţia proiectelor derulate fie prin programele ministerului, fie pe fonduri europene.

Un proiect despre care a vrut Borbely să vorbească a fost Aparegio, proiectul Companiei de Apă Oradea, în valoare de peste 100 milioane de euro şi care vizează extinderea reţelei de apă şi canalizare în judeţ.

Numai că, după ce a lansat tema, în sala de şedinţe a Prefecturii, unde a avut loc întâlnirea, s-a făcut linişte. Asta pentru că nu era prezent niciun reprezentant al Primăriei Oradea ori al Companiei de Apă. "E inadmisibil să nu fie aici niciun reprezentant al operatorului de apă! De două săptămâni sunt în vizită prin judeţe şi n-am mai întâlnit aşa ceva", a răbufnit ministrul, completând că la un proiect atât de important se aştepta la mai mult interes.

Apoi, rapid, şi-a dat seama că mai sunt şi alţii care lipsesc. "Dar vicepreşedintele Consiliului Judeţean unde e? Unde e domnul Kiss?", a întrebat pe un ton ridicat Borbely, iar singurul care a putut să-i dea un răspuns parţial a fost prefectul Gavrilă Ghilea, care a spus că instituţia pe care o conduce a lansat invitaţii către toţi primarii din judeţ, inclusiv pentru cel din Oradea, dar şi pentru Compania de Apă.

De moment a profitat, însă, preşedintele Consiliului Judeţean, pedelistul Radu Ţîrle. "Şi eu regret că domnul Bolojan nu e aici. Nu e elegant şi nu e corect faţă de un membru al cabinetului", a spus Ţîrle.

Câteva minute mai târziu, însă, în sală a intrat şeful Companiei de Apă Oradea, Ovidiu Gavra, care a venit precipitat  la întâlnire după ce cineva din sală l-a sunat. Cerându-şi scuze faţă de Borbely, Gavra a spus că are un motiv plauzibil pentru care nu s-a aflat la întâlnire. "Nici eu şi nici domnul primar nu am ştiut de această întâlnire şi nu am fost convocaţi", a spus Gavra.

"Citiţi presa, atunci!", i-a răspuns prompt ministrul Mediului. Apoi, la fel de rapid, Borbely a întrebat dacă sunt probleme cu proiectul Aparegio, iar Gavra i-a răspuns că nu. "Vă rog să veniţi cu facturi. Puneţi la lucru constructorul, ca să înceapă absorbţia banilor europeni", a încheiat Borbely subiectul.

Contactat ulterior de BIHOREANUL, primarul Bolojan susţine varianta expusă de Gavra. "A fost o neînţelegere pentru că, pe de o parte, operatorul de apă nu a fost invitat, iar pe de cealaltă parte eu aveam programată o întâlnire cu domnul Borbely la Primărie, întâlnire ce a şi avut loc. Mi-a povestit de situaţia de la Prefectură. Din câte am înţeles, a fost vorba de probleme de organizare şi comunicare, care nu îmi sunt imputabile", a declarat Bolojan.

UPDATE:

Ulterior, ministrul s-a întâlnit cu Bolojan. Conform unui comunicat al Primăriei, Borbely, însoţit de şeful ABA Crişuri, Pasztor Şandor, s-a dus la Primăria Oradea, unde s-a întâlnit cu viceprimarul Biro Rozalia şi cu primarul Ilie Bolojan. Temele discutate au fost proiectele derulate de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Ministerul Mediului, inclusiv de Aparegio.