Deptatul PNL Octavian Bot a criticat vineri, într-o conferinţă de presă, afirmaţia lui Traian Băsescu cu privire la mecanismul de numirea a judecătorilor prin concurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), spunând că declaraţia este o dovadă a apucăturilor dictatoriale pe care preşedintele le are.

"Uite cine vorbeşte!"

De o părere asemănătoare a fost şi senatorul PSD Ioan Mang, care a spus că Traian Băesescu nu are dreptul să spună că Senatul se decredibilizează atâta timp cât instituţia preşedintelui este din ce în ce mai lipsită de credibilitate.

"Am văzut declaraţia lui Băsescu în care a spus că Senatul s-a decredibilizat pentru că a refuzat să voteze în favoarea legii privind mecanismul de alegere al judecătorilor la ÎCCJ. Uite cine vorbeşte! Dacă o instituţie nu îi face pe plac se decredibilizează, deşi instituţia cea mai lipsită de credibilitate este astăzi cea a Preşedinţiei", a spus Ioan Mang.

Senatorul a mai spus că USL nu poate fi de acord cu numirea judecătorilor prin concurs atâta timp cât la conducere este PDL.

Apucături dictatoriale

O oră mai târziu, într-o altă conferinţă de presă, deputatul PNL, Octavian Bot a criticat şi el declaraţia preşedintelui. "Este incalificabil să spui că în Parlament, care este un for ales de români prin alegeri libere, nu se poate pune nădejde. Cred că astea sunt apucăturile dictatoriale ale lui Traian Băsescu, de care nu se poate lecui", a spus Bot.

Liberalul a mai adăugat că inconsecvenţa lui Băsescu se vede şi din faptul că în urmă cu ceva timp spunea că prin intermediul noii Constituţii vrea să limiteze numărul de asumări pe care le poate face un guvern, iar la ultimul discurs a spus că Guvernul Boc ar trebui să îşi asume răspunderea privind alegerea prin concurs a judecătorilor la ÎCCJ.

Traian Băsescu a declarat joi, la o emisiune pe TVR 1, că Senatul s-a descalificat refuzând să adopte legea cu privire la crearea mecanismului de promovare şi selectare a judecătorilor pentru Înalta Curte, lege prin care se propunea ca în locul numirii lor, aceştia să fie aleşi prin concurs.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost respins pe 5 octombrie de Senat, cu 48 de voturi pentru, 52 împotrivă şi o abţinere.

Puţin despre Bihor, mult despre alte cele

Atât Ioan Mang cât şi Octavian Bot au abordat în conferinţele de presă de vineri aproape exclusiv subiecte naţionale. Senatorul Ioan Mang a mai vorbit despre recensământul populaţiei şi despre faptul că în spatele lui s-ar ascunde intenţia PDL-iştilor de fraudare a alegerilor, iar Octavian Bot a lăudat discursul Regelui Mihai afirmând că "Traian Băsescu nu se poate ridica nici măcar la rangul de bufon al Regelui".

La insistenţele jurnaliştilor, Mang s-a referit şi la situaţia Muzeului Ţării Crişurilor şi la retragerea din concursul pentru şefia Spitalului Judeţean a lui Gavril Grebenişan. Senatorul a spus că de vină pentru blocarea lucrărilor la Muzeu este Radu Ţîrle şi că el ar trebui să plătească chiria pentru întârzierea mutării în noua clădire, iar despre concursul de la spital a afirmat că Grebenişan ar trebui să spună presei cine a făcut presiuni ca să se retragă din concurs.

În cealaltă conferinţă, Octavian Bot a adus în discuţie şi zona Oncea, cartier în care doar strada Ioan Bogdan este asfaltată. Deputatul a spus că s-a înţeles cu primarul Ilie Bolojan ca începând de anul viitor să se treacă la asfaltarea mai multor artere de circulaţie în cartier.