Jandarmii din cadrul postului Stâna de Vale au prins în flagrant, în noaptea de vineri spre sâmbătă, trei braconieri care mergeau în Fondul de Vânătoare Apuseni cu un autoturism de teren.

Paznicul Fondului de Vânătoare Apuseni a sesizat postul de jandarmi montan Stâna de Vale că, în zona Fondului de Vânătoare 69 Valea Drăganului, era un autoturism de teren, dotat cu reflector pentru căutarea vânatului pe timp de noapte, ai cărui ocupanţi au refuzat să prezinte autorizaţia de vânătoare.

În jurul orei 00:50, jandarmii şi paznicul de vânătoare au oprit autovehiculul marca Mitsubishi pe drumul forestier, în zona Poiana.

"Având în vedere că ocupantul locului din faţă avea în mână o carabină cu lunetă, la care era ataşată o lanternă pentru a identifica vânatul pe timp de noapte, acesta a fost somat să o pună deoparte, fără mişcări bruşte. În urma controlului corporal, asupra acestuia a mai fost găsit un cuţit de vânătoare cu lama de 10 cm", se arată într-un comunicat transmis luni de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor.

De asemenea, în maşină, jandarmii au găsit încă o armă de vânătoare, aflată în husă, sub bancheta din spate, două cuţite cu lame de 10 cm, un topor, o chingă, două raniţe şi 14 cartuşe de vânătoare cu glonţ de calibru 30.06. De asemenea, în încărcătorul ataşat carabinei jandarmii au găsit încă 5 cartuşe de glonţ, de acelaşi calibru.

Cei trei bărbaţi nu au prezentat o autorizaţie de vânătoare valabilă nici jandarmilor. "Având în vedere că în autovehicul au mai fost găsite şi PET-uri de bere începute, jandarmii au solicitat şi sprijinul colegilor de la Poliţia Rutieră, pentru a stabili dacă aceştia se aflau şi sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma verificărilor cu aparatul etilotest, s-a stabilit că singurul care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice a fost pasagerul din faţă", se mai arată în comunicat.

Toate aceste încălcări ale Legii 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic au fost consemnate de jandarmi într-un proces-verbal de sesizare şi predat, împreună cu persoanele în cauză, lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului Arme şi Muniţii Bihor, pentru continuarea cercetărilor.