Şase fete din Bihor au impresionat juriul de la concursul Cupa Federaţiei Ecvestre la voltija, desfăşurat în localitatea Valea Scurtă, judeţul Covasna, şi au reuşit să câştige premii importante, inclusiv trei locuri I. Una dintre fete a executat mişcări acrobatice în timp ce calul mergea la galop.

Cele şase sportive, legitimate la clubul bihorean Equs Art, au concurat pe categorii de vârste diferite la voltija, un sport ecvestru în care un acrobat execută mişcări de balet îmbinate cu gimnastică ritmică pe spatele unui cal care se află în mers, trap sau galop.

Cinci dintre ele au executat mişcări acrobatice în timp ce calul clubului, Poker, a mers la pas.

"Iulia Lucaci a reuşit să obţină loc 1 la nivelul C, asta însemnând că exerciţiile obligatorii pe cal le-a executat în timp ce acesta se afla în galop, ceea ce este o adevărată performanţă pentru vârsta ei", a explicat pentru BIHOREANUL, Daciana Sabău, antrenoarea clubului, cea care se ocupă de coregafiile fetelor.

Alte două fete au reuşit să câştige locul 1, Lisa Birău la categoria şcolar 7 – 10 ani şi Miruna Chişe la categoria 12 – 14 ani. Dafina Rusu a reuşit să ajungă pe locul 2 la categoria şcolari 10 – 12 ani, iar Mara Puşcaş şi Daria Ille au obţinut premiul 3, la categoria 7 – 10 ani respectiv la şcolari 10 – 12 ani.

Micuţele au mai fost însoţite de părinţii lor, dar şi de celălalt antrenor al clubului, Cornel Galan, antrenor acreditat la nivelul 2 din 3 posibile de către International Group for Equestrian Qualification (IGEQ), cu o licenţă internaţională de antrenorat ce-i oferă dreptul de a profesa oriunde în lume.

La final, împreună cu antrenoarea, cele şase sportive s-au fotografiat alături de antrenori şi au băut răcoritoare chiar din cupele câştigate.

Clubul de echitaţie Equs Art, cu sediul în incinta Hanului Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, a fost înfiinţat în 2014 şi e unic în Bihor, pentru că în cadrul lui activează singurii antrenori (Cornel Galan şi Daciana Sabău) - foşti membri ai Asociaţiei Sportive a Armatei Grănicerul din Oradea - acreditaţi pentru voltija.

În acelaşi loc curioşii pot încerca şi alte ramuri ale echitaţiei, între care săriturile sau proba cu obstacole. Şcoala Equs Start oferă lecţii pentru oricine, indiferent de vârstă. Antrenamentele se fac pe bază de abonament.

Vezi mai jos imagini din timpul antrenamentelor desfășurate în incinta clubului: