Curtea Cetăţii Oradea a devenit loc de joacă pentru sute de copii care au participat vineri la activităţile organizate de Ziua Poliţiei Române. Oamenii legii i-au aşteptat cu jocuri, expoziţii de tehnică şi arme, dar şi cu demonstraţii în care protagonişti au fost câinii poliţişti.

Vedete patrupede

Evenimentul a început vineri la ora 10, când curtea dinspre intrarea de lângă Catedrala Ortodoxă a Cetăţii s-a umplut de elevi şi preşcolari care au sosit în grupuri.

Copiii au primit legitimaţii de poliţişti pentru o zi, au putut să vadă dotările de care dispun poliţiştii în misiuni, s-au fotografiat cu "mascaţii", călare pe motocicletă sau în autospecialele agenţilor rutieri.

Mulţi dintre ei s-au oprit şi la standul Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, unde au aflat cum ajută aceştia patrupedele aflate în nevoie.

Unii s-au oprit să o mângăie pe Roxi (foto), o femelă de circa 7 ani care a fost salvată în urmă cu câteva zile de poliţişti după ce a fost rănită de oameni în zona dorsală.

Preferata copiilor a fost demonstraţia câinelui poliţist Rocky, de la Serviciul Criminalistic, care a pus la pământ un hoţ care a furat geanta unei femei, iar apoi l-a forţat să se predea.

"Rocky, Rocky, bravo, Rocky!", au strigat sutele de copii în cor.

Prichindeii au avut ocazia să vadă şi cum poliţistii au creat portretul robot al infractorului, dar şi să urmărească un alt patruped, femela Izzy, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, în timp ce căuta o minge ascunsă de o fetiţă din public într-o ladă. 

Bogdănel în acţiune

Între cei mai mici vizitatori s-a numărat şi Bogdănel, băieţelul de 6 ani care îi însoţeşte adesea pe poliţiştii de prevenire din Oradea la acţiuni îmbrăcat într-o uniformă asemănătoare cu a lor.

Alţi copii au fost lăsaţi să pună mâinile pe arme, să-şi pună vestele antiglonţ şi caschetele.

"Mi-a plăcut mult aici, mai ales de câini. Eu îi apreciez, dar totuşi nu vreau să mă fac poliţist, vreau să lucrez ce face tati, în construcţii", i-a mărturisit BIHOREANULUI Denis, un elev de clasa a II-a de la Şcoala Americano-Română din Oradea.

În Bihor, Ziua Poliţiei a fost sărbătorită şi în oraşul Aleşd. 


(Sursa foto: IPJ Bihor)

Evenimentele de vineri au marcat Ziua Poliţiei Române, având în vedere faptul că pe 25 martie se împlinesc 202 de ani de la atestarea documentară a instituţiei.

Data a fost desemnată prin Legea 218/2002, care reglementează activitatea instituţiei şi este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!