Tradiţia ne spune că trebuie să împodobim un brad în ajunul Crăciunului. În sprijinul acestui obicei, Direcţia Silvică Bihor a scos la vânzare şi în acest an 1.805 pomi de Crăciun, din care 930 molizi şi 875 brazi argintii.

Recoltarea pomilor se face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, precum şi din pepiniere silvice ori de pe sub linii electrice ce traversează fondul forestier. Iar preţurile de vânzare din acest an sunt identice cu cele din 2011: molizii se vând cu preţuri între 10 şi 20 de lei, iar brazii între 20 şi 30 de lei.

Trebuie spus, însă, că an de an numărul pomilor de Crăciun comercializaţi de Direcţie este în scădere, şi nu e rău că e aşa. Mai nou, bihorenii pot opta pentru achiziţia de pe piaţă a unui brad "eco", adică în ghiveci, ceea ce le permite să folosească acelaşi brad câţiva ani la rând, dacă este corect ţinut.

Acest tip de brad are nevoie de aclimatizare înainte de a fi băgat în locuinţă, iar încăperea în care stă trebuie să fie aerisită frecvent. Stropirea zilnică cu apă îi prelungeşte viaţa. Iar după sărbători are nevoie de o nouă aclimatizare cu temperaturile, înainte de a fi plantat într-o grădină. Trebuie ţinut pe balcon sau afară până în martie-aprilie şi abia apoi poate fi plantat.

Reţineţi că bradul este o specie de umbră care iubeşte apa, dar să fie proaspătă. În plus, creşte foarte greu în tinereţe. Pentru a ajunge la înălţimea de 1,5-2,0 metri îi trebuie 7-8 ani, în condiţii de pepinieră. Ideea în sine este foarte bună şi de perspectivă, chiar şi pentru Direcţia Silvică Bihor, care poate în anii următori va comercializa şi asemenea brazi în ghiveci.

Dacă ar fi după mine, cu toate că şi eu ador mirosul de brad în sufragerie, aş interzice scoaterea pomilor de Crăciun din mediul lor natural şi aş încuraja folosirea celor artificiali sau în ghivece. Putem să protejăm mediul înconjurător, fără să renunţăm la bradul de Crăciun şi la tradiţia ce nu trebuie desconsiderată. La fel cum nu trebuie dispreţuită, însă, nici bogăţia "verde" a ţării... Crăciun îmbelşugat să aveţi!

Cristian Florescu
Director, Direcţia Silvică Bihor