Primăria Oradea a anunţat vineri după amiază că a fost finalizată breteaua de legătură între Calea Aradului şi Calea Sântandreiului.

Noul drum va permite, astfel, în curând, evitarea sensului giratoriu aflat la ieşirea din oraş, în dreptul pasajului suprateran peste DN79.

"Contractul de lucrări între Municipiul Oradea şi asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA (lider de asociere/executant) şi SC Aquacons SRL (asociat/ proiectant) a fost semnat în data de 2 iulie 2019, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 25.11.2019. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30.04.2020", explică un comunicat transmis de Biroul de Presă al municipalității.

Lucrările presupun realizarea unui drum în lungime de 393,08 m, cu o lăţime a părţii carosabile de 3,50 m şi o structură rutieră semirigidă de 80 cm. De asemenea, şantierul mai implică şi realizarea unui podeţ transversal tip P2 cu lăţimea de  2,00 m şi lungimea 22,80 m, dar şi zone verzi pe o suprafaţa totală de 3795,78 mp pe toată lungimea proiectată. 

Cea mai mare parte a obiectivului a fost finalizată.

"Până în acest moment au fost realizate următoarele lucrări: săpătura; stratul din blocaj piatră spartă; podeţ PD 2, cu lungimea de 22 m; montarea stâlpilor de iluminat public; montarea parapetului fonoabsorbant; montare parapet metalic; montarea gurilor de scurgere; aşternerea stratului de balast; montare borduri; asfaltare şi marcaje. În continuare se vor executa ultimele finisaje, după care lucrarea va fi recepţionată", arată Primăria.

De asemenea, pentru ca locuitorii blocurilor din zonă să nu fie afectaţi drastic de zgomotul de trafic, a fost montat şi un parapet fonoabsorbant de 3 metri înălţime, pe o lungime de 245 metri.

Viteza maximă cu care se va putea circula pe această bretea este de 30 km/h.

Drumul are o singură bandă de circulaţie şi un singur sens, fiind alcătuit din trei tronsoane distincte:

- o bandă suplimentară adiacentă Căii Aradului cu lungimea de 70,00 m şi lăţimea de 3,50 m, care porneşte imediat după intersecţia cu str. Balogh Istvan;

- breteaua propriu-zisă cu lungimea de 180,00 m, lăţimea de 3,50 m, orientată la circa 45 grade faţă de Calea Aradului şi fată de Drumul de centură (Calea Sântandreiului);

- o bandă suplimentară adiacentă Drumului de centură (Calea Sântandreiului) cu lungimea de 143,00 m, lăţimea de 3,50 m, din două sectoare: banda de accelerare cu lungimea de 83,00 m şi sector de racordare cu lungimea de 60,00 m.