Orădenii care vor merge la cea mai nouă premieră a stagiunii trupei Iosif Vulcan vor avea parte de o excursie în însorita Italie, unde pe malul Mării Adriatice, într-o veche piaţetă din orăşelul Ancona, nouă personaje îşi deşiră relaţiile întortocheate de dragoste, pline cu umor şi surprize.

Poveştile lor sunt completate cu fragmente de muzică şi dans, în care spectatorii vor putea descoperi şi alte calităţi ale actorilor teatrului orădean.

Comedie cu rezonanţă

13-Andrei-Mihalache.jpgTrupa Iosif Vulcan a Teatrului de Stat repetă din greu, în aceste zile, pentru premiera muzicală a stagiunii 2010-2011. Spectacolul "Îndrăgostiţii din Ancona" este pus în scenă de regizorul Andrei Mihalache (foto), directorul artistic al Teatrului de Nord din Satu-Mare, aflat la prima colaborare cu teatrul orădean.

"Este vorba de o comedie muzicală, un gen îndrăgit de public, care le pansează rănile acumulate în viaţa de zi cu zi", spune regizorul. Comedia este o adaptare după scriitoarea maghiară Vajda Katalin şi are două acte. "Noi am pregătit o readaptare a piesei, iar spectacolul va începe lăsând publicul să creadă că este vorba despre o trupă de teatru care improvizează chiar pe loc un spectacol, deşi nu e nici pe departe aşa", dezvăluie Andrei Mihalache.

Cântec, dans şi dragoste

Acţiunea piesei se petrece într-o veche piaţă din Ancona, unde vecinii ascund spumoase poveşti de dragoste din trecut sau legături amoroase din prezent. "Spectacolul prezintă mai multe perechi în devenire, regăsirea unor cupluri despărţite, dar şi alte situaţii surpriză", spune Andrei Mihalache.

Poveştile personajelor se învârt în jurul lui Don Tomao Nicomaco, bogătaşul oraşului, care a rămas văduv de tânăr, jucat de Richard Balint. Acesta vrea cu orice preţ să o mărite pe Lucia, fiica lui, jucată de Anca Sigmirean, o tânără bâlbâită şi mioapă, cu Giovanni (Andrian Locovei), proprietar de cafenea. În spectacol apar şi Luigi del Soro (Sebastian Lupu), un muzicant ambulant, dar şi Agnesse (Ioana Dragoş Gajdo) şi Dorina-menajera (Mihaela Gherdan), fosta şi respectiv actuala amantă a bogătaşului Don Tomao. Alte două personaje sunt interpretate de Corina Cernea şi Alexandru Rusu.

"Noi am adaptat piesa pentru ţara noastră, aşa că în spectacol apare şi o moldoveancă (Victoriţa, interpretată de Adela Lazăr), ajunsă în Italia în căutarea iubitului care a lăsat-o gravidă când a venit în vizită la mănăstirile din România", povesteşte regizorul. Pe parcursul acţiunii spectatorii descoperă că fiecare dintre cei nouă protagonişti are ceva de ascuns, iar deznodământul este unul neaşteptat.

Roluri ritmate

Dacă poveştile personajelor nu pot fi dezvăluite în întregime, publicul trebuie să ştie, în schimb, că îi va putea vedea pe actorii trupei Iosif Vulcan în ipostaze inedite, cântând şlagăre ale anilor '70-'80 din Italia, care vor fi completate cu coregrafii.

"Actorii vor cânta melodii cu versuri traduse şi adaptate scenariului, dar şi cântece în limba italiană. E un lucru destul de dificil, pentru că e vorba de nu mai puţin de 21 de piese", povesteşte Andrei Mihalache. Printre melodiile care vor fi auzite în spectacol se numără şi "Soriento", "Felicita", "Il nostro mondo", "L'italiano" sau "Il re di couri".

Regizorul are speranţa că actorii vor reuşi să-şi încânte publicul, deoarece "cântă bine, se mişcă bine, dar mai ales sunt dăruiţi". De altfel, pentru a se putea prezenta în faţa spectatorilor, actorii orădeni au făcut multă pregătire muzicală, dar şi coregrafie. "Talentul actorilor şi dispoziţia lor de joc sunt foarte bine puse în valoare. Sunt mulţumit de spiritul lor ludic", îşi laudă regizorul "oştenii".

Rezultatele intenselor pregătiri vor fi văzute vineri 15 aprilie, de la ora 19, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, când e programată premiera. Spectacolul trebuia jucat iniţial pe 10 aprilie, însă, din cauză că unul dintre protagonişti are probleme de sănătate, a fost amânat. Indiferent de ziua în care urcă pe scenă, actorii şi-au propus ca prin interpretarea lor să-i facă pe orădeni să se îndrăgostească şi ei. De o comedie pe melodie...