Demascat de BIHOREANUL la începutul acestui an fiindcă a patronat alocarea discreţionară de fonduri publice ONG-urilor de casă ale UDMR, aşa cum de altfel şi Camera de Conturi Bihor a constatat vara trecută, dar şi pentru că în luna februarie a petrecut o vacanţă de lux în New York şi în Jamaica, după ce şi-a majorat discret salariul, fără a catadicsi să explice public cum a reuşit Aeroportul Internaţional din Oradea să rămână fără nicio cursă externă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, prin intermediul subalternilor de la aşa-zisa agenţie de presă News Bihor, finanţată de CJ, că va da în judecată ziarul.

Supărare salarială

Potrivit acestuia, politicianul şi-ar fi asumat „fără rezerve” libertatea presei, dar consideră BIHOREANUL drept „un organ de presă utilizat pentru susţinerea presiunii politice”, astfel că îşi rezervă dreptul de a apela la justiţie împotriva publicaţiei, acuzând-o că „în ultimele 18 luni în repetate rânduri a urmărit să mă denigreze, publicând zeci de articole care se bazează pe minciuni, jumătăți de adevăruri și exagerări”.

Pásztor cataloghează drept „lipsă de documentare sau în cel mai rău caz minciună premeditată” dezvăluirea BIHOREANULUI din articolul „Szia din Jamaica” despre salariul pe care şi l-a mărit, susţinând că valoarea acestuia, care în realitate ar fi „considerabil mai mică, este reglementată prin lege, fiind egală cu salariul încasat de un primar de municipiu reședință de județ”. De asemenea, el spune că în cursul acestui an nu a emis nicio dispoziţie „pe acest subiect”.

În realitate, faptul că Pásztor şi-a fixat singur un salariu mai mare decât al unui primar reşedinţă de judeţ este notoriu încă de la începutul anului trecut şi atestat inclusiv de datele disponibile pe site-ul CJ Bihor, iar cuantumul actual al acestuia, majorat, a fost confirmat BIHOREANULUI chiar de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Simon.

Se dă „hărţuit”

Pe de altă parte, politicianul califică drept „minciună” şi dezvăluirea că a plecat să vâneze în Elveţia cu diurnă şi cu maşina de serviciu, cu toate că BIHOREANUL deţine probe în acest sens şi a publicat şi o fotografie cu Pasztor lângă un trofeu ucis în Alpii elveţieni.

Cât despre afacerea finanţării ONG-urilor UDMR, despre care BIHOREANUL a scris la începutul lunii februarie că este cercetată de DNA, președintele CJ repetă că nu are „calitatea de subiect procesual”, deşi ziarul a precizat asta, din simplul motiv că ancheta este la început, fiind în stadiul in rem, adică asupra faptelor, ea urmând să se îndrepte asupra persoanelor doar în faza ulterioară. Este, însă, cert faptul că procurorii cercetează falsuri care au stat la baza unor decizii asumate personal de Pasztor, care au provocat prejudicii financiare bugetului judeţului, umplând în schimb conturile unor firme de casă ale UDMR.

În fine, UDMR-istul se plânge că „sunt împinse dincolo de normalitate și metodele de documentare, fiind la ordinea zilei filajul și hărțuirea la evenimente publice”. În fapt, aceasta este o trimitere la faptul că fotoreporterul BIHOREANULUI l-a surprins pe Pásztor în desele sale „evadări” din birou pentru a discuta chestiuni confidenţiale în Parcul Traian, ferindu-se de eventuale microfoane plantate, chipurile, în biroul său de preşedinte, dar şi la faptul că după revenirea sa din Jamaica reporterul i-a cerut o discuţie atât telefonic, cât şi în scris, ba chiar şi la reuniunea CRU al UDMR de sâmbăta trecută. Dialog pe care „transparentul” preşedinte l-a refuzat, sub ameninţarea „evacuării din sală” de către oamenii de ordine, deşi viza tocmai aspectele pentru care acum incriminează ziarului că nu ar fi încercat să le verifice...

Citiţi, din aceeaşi "serie": "Comunicat" agresiv al CJ Bihor: În loc să răspundă la suspiciunile de fraudă, Pásztor îi face "acoperiţi" pe ziariştii de la BIHOREANUL