În cadrul proiectului gastronomic Europe on a Plate, elevii Colegiului Tehnic Andrei Şaguna au participat la un work-shop şi un concurs de gătit în Bulgaria, respectiv Polonia.

În perioada 7-13 martie, patru elevi ai liceului orădean au participat la workshop-uri la şcoala din Vratsa, Bulgaria. Acolo ei au au învăţat să facă decoraţiuni de paste tradiţionale zonei şi plăcintă cu brânză ţărănească, dar şi alte feluri de mâncare specifice zonei.

De asemenea, însoţiti de profesoarele Ramona Mateiaş şi Cristina Dulău, Raul Ţintaş, Viorel Chiş, Alexandru Agud şi Călin Jarca au vizitat muzeele din oraş şi au văzut cum se realizează costumele tradiţionale şi obiectele de artizanat. Înainte de revenirea în Oradea, viitorii bucătari din Şaguna au vizitat capitala Bulgariei, Sofia.

Pe de altă parte, doi dintre elevii de la Andrei Şaguna implicaţi în proiectul Europe on a plate s-au întrecut în perioada 18-19 martie cu elevii altor şapte şcoli din Portugalia, Danemarca, Belgia şi Polonia, în cadrul concursului Internaţional Young Cook Competition, care a avut loc în Bytom, Polonia.

După ce au fost instruiţi de maeştii bucătari polonezi, tinerii concurenţi au trebuit să prepare un aperitiv şi un fel de bază pentru patru persoane. Deşi au ieşit pe locul al IV-lea, elevii Coelgiului Andrei Şaguna se declară mulţumiţi, deoarece acesta a fost primul concurs internaţional la care au participat.

Viitorii bucătari orădeni vor participa în luna aprilie la un workshop internaţional din Portugalia realizat de scoala parteneră în proiectul Comenius, alături de elevi din Belgia, Finlanda, Danemarca şi Polonia. Ei vor trebui să gătească mâncăruri româneşti pentru 50 de persoane.

Colegiul Tehnic Andrei Şaguna este implicat în proiectul Comenius, Europe on a plate, din care fac parte şase ţări europene. Proiectul presupune schimbul de cunoştinţe de materie gastronomică între elevii şcolilor implicate, vizite de lucru şi concursuri. Timp de doi ani, perioada de desfăşurare a proiectului, Şaguna va primi o finanţare europeană în valoare totală de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Citeşte pe această temă şi Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie