Protestul de miercuri seară din Bucureşti, la care au luat parte peste 100.000 de oameni, s-a încheiat cu forţa.

Jandarmii i-au îndemnat pe protestatari să plece din Piaţa Victoriei, după ce un grup de participanţi au început să arunce cu sticle, petarde şi torţe spre curtea şi gardul Palatului Guvernului. 

Cel mai probabil, protestatarii care au început violenţele sunt ultraşi din galeriile echipelor de fotbal. Cert este că majoritatea celor adunaţi în centrul Bucureştiului nu au fost de acord cu atitudinea lor, dovadă că au strigat de la primele petarde aruncate "Nu aşa!" şi "Fără violenţă".

Pentru a opri incidentele, jandarmii au ripostat: au împrăştiat cu gaze lacrimogene spre grupul recalcitrant şi le-au spus celor recalcitranţi că participă la o acţiune ilegală. Fără succes, căci aceştia au continuat să arunce cu petarde, sticle cu pietre, dar şi alte obiecte, inclusiv coşuri de gunoi.

Totuşi, echipajele de jandarmi au reuşit să izoleze grupul de protestatari recalcitranţi. 

Violenţele izbucnite, dar şi miroul înţepător al gazului lacrimogen, i-a determinat pe mulţi dintre protestatarii paşnici să plece din Piaţa Victoriei.

În piaţă a ajuns şi un echipaj al Ambulanţei, pentru că un jandarm a fost lovit la cap şi necesită îngrijiri medicale.

Pe Facebook, mai mulţi dintre cei care protestau în Bucureşti scriu că grupul de persoane recalcitrante ar fi fost anume adus la manifestaţie, pentru a declanşa violenţe.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, la televiziune, că cinci persoane, doi jandarmi şi trei protestatari, au fost rănite în urma violenţelor din Piaţa Victoriei. Nici una dintre victime nu este în stare gravă.

În acest timp, unele site-uri de ştiri şi televiziuni din Capitală scriu că cei care au început violenţele sunt membri ai galeriilor Dinamo şi Rapid.

Jandarmii care au intervenit la protestul din Piaţa Victoriei, miercuri seară, au reţinut, până la miezul nopţii, 20 de persoane, pe care le-au condus la secţia de Poliţie, a anunţat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

UPDATE:

20 de persoane au fost reţinute în urma violenţelor din noaptea de miercuri spre joi, din Piaţa Victoriei. Potrivit presei din Bucureşti, SRI a susţinut, într-un comunicat de presă, că a avertizat că grupuri de persoane se îndreaptă spre protest pentru a provoca agitaţie.

Deşi Jandarmeria nu a comunicat nimic vizavi de identitatea agitatorilor, mai multe site-uri de ştiri din Bucureşti scriu că aceştia erau ultraşi ai echipelor Dinamo şi Rapid, ba chiar că s-ar fi organizat anterior pe Facebook. Totodată, fără a fi indicată o sursă clară, numeroşi bucureşteni care au participat paşnic la protest miercuri seară, împrăştie pe reţeaua de socializare o informaţie cum că ultraşii ar fi fost duşi în piaţă cu autocarele de fraţii Negoiţă, membri PSD.