"A venit vacanţa, cu trenul din Franţa!". Vechea exclamaţie de fericire e folosită de elevi în aceste zile, când anul şcolar 2010-2011 se încheie.

Oficial, şcoala se termină abia vineri, însă majoritatea elevilor n-au prea dat pe la ore în ultima săptămână, iar dacă s-au dus, activităţile au fost lejere, întrucât toate mediile au fost încheiate.

Cei care n-au rămas corigenţi la vreo materie se bucură de vacanţa de vară până în ziua de 22 septembrie, când va începe anul şcolar 2011-2012. Cei care n-au reuşit să încheie toate materiile măcar cu media cinci se vor întoarce la şcoală la începutul lunii septembrie, pentru a susţine examenele de corigenţă.

Singurii care nu se bucură încă de vacanţa de vară sunt cei care au absolvit clasele a VIII-a sau ultimul an de liceu, adică clasa a XII-a sau a XIII-a.

Elevii care au terminat ciclul gimnazial încep luni probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale. Primul examen va fi cel la limba şi literatura română, urmat marţi de cel la limba şi literatura maternă, iar miercuri de cel la matematică. Viitorii liceeni vor afla notele obţinute pe 24 iunie.

Absolvenţii de liceu încep examenele scrise din cadrul Bacalaureatului pe 27 iunie, cu proba la limba şi literatura română. Pe 28 iunie ei vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar pe 29 iunie proba obligatorie a profilului. Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc pe 1 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 3 iulie.