Fundaţia lui Mihai Neșu a anunţat, marți seară, că fostul fotbalist orădean poate să mănânce singur, la 10 ani de la cumplitul accident care l-a ţintuit într-un scaun cu rotile.  

Într-o filmare publicată pe pagina de Facebook a ONG-ului înființat de Neșu, se vede cum orădeanul mănâncă cina folosind mâna dreaptă, dar ajutat de "ustensile speciale", după cum subliniază și reprezentanții fundației.

"Bucurie mare! Mihai Neșu mănâncă singur cina la aproape 10 ani după accident! După cum observați, Mihai este ajutat de niște ustensile speciale, dar independența primită astfel e foarte importantă! Slavă lui Dumnezeu!", au transmis cei de la fundaţie.

Video-ul a avut impact asupra internauților, aceștia urându-i sănătate, putere și cât mai multe progrese în procesul de recuperare. 

(Sursa: Facebook - Mihai Nesu Foundation)

În mai 2011, viaţa fotbalistului, care avea atunci 28 de ani, s-a schimbat radical după un accident petrecut la un antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el. Orădeanul a suferit atunci o fractură de vertebră cervicală care l-a paralizat de la gât în jos. La început şi-a putut mişca doar pleoapele, apoi a reînceput să vorbească și ulterior să folosească mușchii gâtului. 

Puternic şi credincios, Mihai nu s-a lăsat însă pradă sorţii, ci a luptat ca să-şi revină. De atunci, a făcut terapii în ţară şi uneori în Olanda şi SUA pentru muşchi, articulaţii şi respiraţie. Mare parte din tratamente i-au fost şi îi sunt în continuare necesare doar pentru ca starea sa de sănătate să nu se înrăutăţească.

Din dorinţa de a-i ajuta pe alţi neputincioși, în 2015, fostul sportiv a înfiinţat Centrul Sfântul Nectarie în Oradea, cu sediul la parterul unui bloc din Cantemir, unde ajung zilnic zeci de copii cu dizabilităţi neuro-motorii care fac terapii împreună cu mai mulți kinetoterapeuți. 

În decembrie 2019, Fundația Mihai Neșu a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unui complex unic în țară, care va asigura nu numai terapiile copiilor bolnavi, ci şi integrarea lor şi a adulților cu dizabilităţi în societate. Centrul va avea săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (un costum de benzi elastice care ţine corpul pacientului într-o poziție cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie, psihopedagogie, logopedie, terapie horticolă și terapie cu animale, dar și săli de așteptare, locuri de cazare și grădină.

Pentru ca visul lui Mihăiță să devină realitate, acesta are nevoie de 3,5 milioane de euro, din care a reuşit să strângă un milion.

Cei care doresc să-l ajute o pot face donând orice sumă în conturile în lei RO63BTRLRONCRT0246793101, în euro RO13BTRLEURCRT0246793101 sau în dolari RO17BTRLUSDCRT0246793101. De asemenea, donatorii mai pot trimite la numărul 8844 un SMS cu textul "Cred". Astfel, în fiecare lună 2 euro vor merge în contul organizaţiei. Donaţia poate fi oprită oricând printr-un mesaj "Cred Stop" trimis pe acelaşi număr.