Primele rezultate ale exit-poll-urilor după alegerile europarlamentare au adus bucurie, duminică seară, la sediul PSD Bihor. Asta pentru că procentele arată că alianţa PSD-UNPR-PC ar fi câştigat 17 mandate de europarlamentari, ceea ce înseamnă că bihoreanul Emilian Pavel, al 18-lea pe listă, are şanse să ajungă în acest an europarlamentar.

Pesediştii bihoreni au primit vestea bună de la Antena 3, canalul TV la care se uitau, în biroul şefului Ioan Mang, la ora 21, când s-au dat primele rezultate neoficiale. În jurul lui Mang şi al lui Pavel s-au adunat, printre alţii, viceprimarul Oradiei, Ovidiu Mureşan, deputatul Sonia Drăghici, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, şeful Agenţiei pentru Plăţi Sociale şi Inspecţie Socială, Felix Cosma, şeful Direcţiei Agricole, Florian Pavel, dar şi directorul firmei CIAC, Ioan Mintaş, ori preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea. La sediu erau, însă, mult mai mulţi pesedişti, cu precădere tineri care aşteptau raportări ale reprezentanţilor PSD din judeţ, participanţi la numărătoarea paralelă a voturilor.

În timp ce la televizor se anunţau procentele rezultate în urma sondajului comandat de Antena 3, Emilian Pavel le nota riguros pe hârtie şi făcea calculele. "17 mandate!", a exclamat el, iar toţi cei din încăpere au sărit să-l felicite şi să-l pupe. Practic, dacă lista alianţei are 17 mandate, Emilian Pavel este primul candidat PSD-UNPR-PC care ratează eurodeputăţia. În plus, conform altor sondaje, alianţa va avea 16 mandate.

Totuşi, PSD-iştii bihoreni sunt optimişti şi îl consideră eligibil pe Pavel pentru că, susţin ei, vor exista retrageri de pe listă din rândul celor care au câştigat un mandat. "Crede-mă, şi cu 16 mandate mergi (n.r. în Parlamentul European). Ai răbdare", i-a spus Ioan Mang lui Emilian Pavel, completând ulterior că dacă alianţa va rămâne cu 17 mandate, Pavel pleacă din vară la Bruxelles, iar dacă vor fi 16, până cel târziu la sfârşitul anului.

De asemenea, Pavel le-a declarat jurnaliştilor că i s-a transmis de la Bucureşti că va fi chiar foarte curând europarlamentar. "Am primit un SMS de la preşedintele Tineretului Social Democrat că în 2 iunie trebuie să fiu la Bruxelles. Sper să aibă dreptate şi să fiu chiar de la început acolo, el ştie mai multe decât noi, aici", a declarat Pavel. Totuşi, pesediştii nu vor să spună cine sunt cei care s-ar putea să se retragă de pe listă.

Rezultatele exit-poll-urilor l-au făcut şi pe Ioan Mang să declare că este evident că românii, "într-o majoritate", apreciază politica Guvernului condus de Victor Ponta şi au încredere în alinţa PSD-UNPR-PC. "De asemenea, l-au taxat pe Traian Băsescu şi creaţia domniei sale. I-au taxat şi pe cei care au părăsit USL-ul pentru a-l sprijini pe Traian Băsescu şi acoliţii lui", a declarat Mang, duminică seară.

Şeful PSD Bihor a mai spus că aceasta a fost cea mai bună campanie a partidului în judeţ, dar şi că este convins că în 2016 PSD va fi partidul numărul 1 din Bihor.