Senatul a extins, luni seară, amnistierea fiscală de la personalul din învăţâmânt la toţi bugetarii care au obţinut venituri constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, aceştia fiind exoneraţi de la restituirea sumelor, scrie agenţia de ştiri Mediafax.
Potrivit sursei citate, iniţial, propunerea legislativă, formulată de senatorul Liviu Pop, se referea iniţial la scutiri aplicate profesorilor din trei localităţi din judeţul Hunedoara, fiind retrimisă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, care a reclamat între altele faptul că legea este discriminatorie aplicându-se doar persoanelor din anumite localităţi.
Ulterior, iniţiativa legislativă a fost amendată de senatorii din Comisia de muncă, măsura amnistierii fiind aplicată astfel tuturor bugetarilor.
În dezbateri, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a reclamat faptul că amendarea în acest mod a propunerii legislative ar putea ridica vicii de constituţionalitate, mai scrie Mediafax.
"Prezenta lege se aplică personalului ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 330/2009, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Legii nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare", precizează iniţiativa adoptată de Senat, conform amendamentului formulat de Comisia de muncă.
"Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la articolul 1 (personalul bugetar - n.r.) trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori, drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii", mai arată textul de lege.
Prezentă la dezbaterile de luni seară, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a susţinut propunerea legislativă, menţionând că măsura ar fi o reparaţie pentru bugetari.