Supus, marţi, la vot de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, proiectul de buget al judeţului pentru anul 2022 a fost aprobat de aleşii bihorenilor fără comentarii. El prevede investiţii mult mai mari decât în anul precedent, suma totală ridicându-se la 573,6 milioane lei, adică circa 115 milioane euro. 

Fără comentarii 

Proiectul a fost aprobat în cadrul unei şedinţe extraordinare, care s-a ţinut online, prin platforma Zoom. Doar trei consilieri s-au abţinut de la vot, şi aceia fiindcă sunt vizaţi de aprobarea bugetului, prin joburile pe care le deţin. 

Ceilalţi 31 de consilieri care au participat la şedinţă au votat "pentru" aprobarea bugetului instituţiei pentru anul în curs, buget care prevede atât la capitolul venituri, cât şi la capitolul cheltuieli, suma de 882 milioane lei, aici fiind incluse şi cheltuielile cu salariile şi de funcţionare, atât pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru instituţiile subordonate. 

În şedinţa de joi, Bolojan nu a mai dat detalii despre bugetul pe 2022, însă într-o conferinţă de presă ţinută în luna ianuarie, preşedintele CJ Bihor spunea: "Principalele investiţii care vor fi derulate în acest an sunt legate de câteva domenii strategice pentru judeţul Bihor. În primul rând, este vorba despre circulaţia în judeţul Bihor, în zona metropolitană a Oradiei sau în zonele unde avem ambuteiaje mari în trafic. Apoi, este vorba de conectivitatea mare a judeţului Bihor, atât cea rutieră, cât şi cea aeriană. Mai sunt prevăzute investiţii pe partea de instituţii de cultură, partea de patrimoniu, salubritate – curăţenie şi gestionarea deşeurilor, şi alte proiecte care ţin de extinderea reţelei de utilităţi în judeţul Bihor şi de susţinerea învăţământului universitar"

"Grosul" în drumuri

În 2022, aproximativ 65% din totalul veniturilor vor merge pe investiţii. Concret, conform anexei ce cuprinde Programul de Investiţii, în acest an acestea se vor ridica, în total, la 573.630.000 lei.

Din aceşti bani, 316,7 milioane lei sunt prevăzuţi să "intre" din fonduri externe. Astfel, fondurile nerambursabile au cea mai mare pondere la acest capitol. 

Cei mai mulţi bani, mai precis 476 de milioane lei, vor merge pe investiţii în "transporturi şi comunicaţii". Concret, 123,4 milioane lei sunt preconizaţi a fi cheltuiţi în acest an pentru realizarea centurii Beiuş-Ştei. Ca valoare a investiţiei, urmează în top drumul de legătură dintre Oradea şi Sânmartin, în care vor fi investite 69 milioane lei. Pe locul al treilea în funcţie de suma prevăzută pentru 2022 se situează reabilitarea şi modernizarea DJ764 Beiuş – Roşia – Aştileu, pe un tronson de 33 kilometri, investiţie care se va ridica, se arată în proiectul aprobat, la 65,9 milioane lei. O sumă mare este prevăzută şi pentru Drumul Apusenilor, pe două tronsoane diferite, investiţia depăşind 60 milioane lei. 

Printre proiectele de infrastructură rutieră în care CJ Bihor va investi în acest an se mai numără: realizarea şoselei ocolitoare a oraşului Aleşd (39 milioane lei), reabilitarea şi modernizarea DJ767 Sâmbăta – Dobreşti (30 milioane lei), proiectarea drumului expres Oradea – Arad (10 milioane lei) etc.

Şi altele... 

Pe lista investiţiilor pe care CJ Bihor vrea să le deruleze în 2022 se mai numără şi unele în modernizarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Oradea (6 milioane lei) şi creşterea gradului de siguranţă în cadrul acestuia (1 milion lei).

Totodată, sunt prevăzute investiţii de 4 milioane lei în reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, care urmează să devină sediul Consiliului Judeţean, respectiv investiţii de 5 milioane lei în realizarea campusului şcolar pentru învăţământ special din Oradea.

Proiectul mai cuprinde investiţii de 6 milioane lei pentru proiectul de dezvoltare a serviciilor de sănătate pentru intervenţiile medicale de urgenţă în zona montană a Bihorului. Sunt prevăzute, totodată, o serie de achiziţii pentru unităţile spitaliceşti din subordinea Consiliului Judeţean. 

La Muzeul Ţării Crişurilor vor fi derulate mai multe proiecte ce prevăd investiţii de peste 10 milioane lei, iar în viitorul centru cultural multifuncţional din Oradea vor fi investite 3 milioane lei. 

O sumă mare, de 8 milioane lei, apare în buget pentru proiectul realizării unui Parc Ştiinţific şi Tehnologic în Oradea, proiect iniţiat pe vremea fostei conducei a CJ. 

Lista completă a investiţiilor pe care CJ Bihor plănuieşte să le deruleze în 2022: