Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins, miercuri, sesizarea făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, în ceea ce priveşte bugetului de stat, numit de şeful Statului "bugetul ruşinii naţionale". În acest fel, practic judecătorii CCR au declarat Legea bugetului ca fiind constituţională.

Eşec legiferat

Potrivit adevarul.ro, teoretic, după decizia CCR, şeful Statului mai poate să întoarcă legea în Parlament, însă măsura ar fi inutilă, având în vedere că PSD şi ALDE au în continuare majoritatea.

Klaus Iohannis a trimis, pe 22 februarie, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat, arătând că a fost adoptată cu încălcarea rolului şi atribuţiilor Consiliului Fiscal, care trebuia să emită o opinie cu privire la toate amendamentele admise pe parcursul dezbaterilor parlamentare, notează adevarul.ro.

Preşedintele României a susţinut că nu a fost respectată nici atribuţia Consiliului Fiscal de a emite o opinie cu privire la declaraţia de conformitate semnată de prim-ministru şi ministrul Finanţelor Publice.

Într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni înainte de depunerea sesizării la CCR, Iohannis a criticat dur bugetul şi guvernanţii: "Un lucru e clar: guvernarea PSD a eşuat. În spitale, probleme peste probleme, educaţia e subfinanţată, economia României e bulversată mai ales după odronanţa 114 dată în mare taină la sfârşitul anului trecut. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiţie, păi întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiţiei şi a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiţie, de a politiza justiţiei ca ei să-şi rezolve dosarele penale. De fapt, PSD nici nu guvernează pentru români şi pentru România. PSD guvernează pentru Dragnea. PSD e incompetent şi incapabil să conducă România".

UPDATE: Bugetul ruşinii naţionale

Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că va trimite Legea bugetului pentru a fi reanalizată în Parlament. Președintele spune că ”Parlamentul are ocazia și responsabilitatea să facă rapid corecturile necesare, astfel încât bugetul să fie pentru dezvoltarea României”.

"Nu voi comenta decizia Curţii, dar bugetul rămâne unul bazat pe cifre false, croit greşit. Acesta rămâne bugetul ruşinii naţionale. Este cel mai slab guvern din istoria post-decembristă, un guvern PSD-ist al imposturii şi incompetenţei a croit un buget pe măsura sa. Bugetul e croit pe un scenariu fantezist, care pune în discuţie respectarea tratatelor internaţionale şi a legislaţiei în domeniu. Bugetul prevede o creştere enormă a sumelor alocate partidului, sume de care PSD beneficiază cel mai mult, ni se spune cu cinism de către PSD, că nu se poate mări la timp alocaţiile copiilor. Guvernul e disperat să facă rost de bani şi inventează măsuri care sfidează nu numai logica economică cât şi bunul simţ", a afirmat Iohannis.