Dobândirea unui act de identitate nu poate fi condiţionată de nimeni şi de nimic. E dreptul, de neîngrădit, al fiecărui român ce are împliniţi 14 ani. Însă legea nu-i lege pentru toţi. O spune un orădean care a încercat să-şi facă buletin de Sânmartin. N-a reuşit, deşi are 31 de ani şi toate actele-n regulă.

Motivul e aberant: mama sa are datorii la stat. În cor, funcţionarii de la Evidenţa Persoanelor şi Primărie neagă că i-ar fi cerut bani contra buletin, însă omul susţine că la Sânmartin condiţionarea eliberării actelor de identitate de plata dărilor locale e un obicei vechi, ştiut de mulţi, dar nerecunoscut de nimeni.

Buletin de Sânmartin

Ajuns proprietar al unei vile în satul Haieu, lângă Băile 1 Mai, orădeanul Ionuţ Luca a vrut să-şi schimbe domiciliul din Oradea în comuna Sânmartin. După lege, tot ce avea de făcut era să depună o banală cerere şi actele de proprietate ale casei la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanei (SPCLEP) Sânmartin, apoi să aştepte noul buletin. Însă ceea ce în aparenţă părea o formalitate a scos la iveală o anomalie birocratică!

"Pe 18 ianuarie, am cerut preschimbarea cărţii de identitate, recent expirate, pe noul domiciliu. Aveam toate actele la mine, dar nici nu s-au uitat pe ele. În schimb, m-au trimis la Registrul Agricol", povesteşte tânărul, arătând că acolo a fost pus să completeze o altă cerere decât cea de la SPCLEP, singura legal necesară preschimbării cărţii de identitate. "Era adresată Primăriei Sânmartin şi trebuia vizată de Biroul Financiar, de Registrul Agricol şi contrasemnată de primarul Lucian Popuş. Mi-au zis că asta e «procedura internă», din ordinul lui Popuş: să verifice dacă am datorii la bugetul local. Le-am zis că e un abuz, că nu pot condiţiona eliberarea unui act de identitate de plata obligaţiilor fiscale. Mai mult, eu nu am datorii, doar mama, care locuieşte cu mine în casa din Haieu. Mi-au dat fişa ei fiscală, spunând că după ce mama va plăti îmi vor primi cererea pentru buletin", susţine Ionuţ.

Responsabil pentru părinţi

Discuţiile tânărului cu funcţionarii primăriei au degenerat rapid în contre. "M-a jignit, m-a făcut anormală", acuză Monica Bogdan, contabila şefă a Primăriei. Intrigat de absurdul situaţiei, Ionuţ Luca s-a dus aţă la primar, cerându-i socoteală. "I-am spus că n-are nicio legătură faptul că eu vreau să-mi fac buletin de Sânmartin cu datoriile mamei. Popuş mi-a zic franc, cu martori de faţă, că sunt «responsabil pentru părinţi»".

"Nu-i adevărat! Nu obligăm pe nimeni să-şi plătească datoriile ca să le eliberăm acte. Pe Luca l-am informat doar că la adresa respectivă din Haieu, unde voia să-şi schimbe domiciliul, figurează datorii nestinse - impozite, amenzi şi taxe - rugându-l să-i transmită asta mamei sale. «Da'ce-am eu cu mama?», mi-a zis. A fost obraznic şi cu mine, dar şi cu alţi colegi din Primărie. Aşa că am chemat Poliţia", replică primarul Lucian Popuş.

Avertizorul avertizat

Dus la secţie, Ionuţ le-a explicat oamenilor legii cum s-au petrecut lucrurile şi că el a fost de fapt victima unui abuz. "Au înţeles, dar au spus că trebuie să scrie un proces verbal, să-şi justifice deplasarea", mai spune tânărul, care a primit un avertisment pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, conform Legii 61/1991.

Scârbit de experienţă, Luca şi-a scos o nouă carte de identitate pe adresa veche din Oradea, dar s-a decis să denunţe public abuzul. "Vreau să-i atenţionez pe localnici să nu cadă victime ilegalităţilor primarului şi ale funcţionarilor din Sânmartin. Mulţi cunosc situaţia de acolo, dar le e teamă să o arate cu degetul", zice tânărul.

18 Vasile Boris.jpgChestionat de BIHOREANUL de ce ar fi refuzat înregistrarea cererii lui Luca de preschimbare a actului de identitate în lipsa adeverinţei fiscale de la Primărie, şeful de la SPCLEP Sânmartin o dă cotită. "Nu l-am condiţionat cu nimic, ar fi ilegal. I-am spus doar să aducă o adeverinţă de la Registrul Agricol, cum că la adresa pe care solicită să-i figureze domiciliul există un imobil. I-am cerut doar dovada spaţiului locativ. El a înţeles altceva", spune Vasile Boris (foto). Funcţionarul admite că e posibil ca tânărul să-i fi zis că el e proprietarul casei din Haieu şi să fi avut asupra sa actele ce-o dovedeau, recunoscând că în atare situaţie n-ar mai fi avut nevoie de nicio adeverinţă. Doar că... nu mai ţine minte.

Practică ilegală

18 Marcel Iova.jpgCă funcţionarii de la Buletine au atribuţii de a întocmi, elibera şi a ţine evidenţa actelor de stare civilă, în niciun caz de a fi perceptori de taxe ai primăriilor, o spune şi Marcel Iova (foto), directorul SPCLEP Bihor, în subordinea căruia e şi serviciul din Sânmartin.

"Eliberarea actului de identitate nu poate fi condiţionată de plata niciunor obligaţii financiare faţă de organul administrativ ori fiscal local. E strict interzis a se pretinde asta!", declară Marcel Iova, recunoscând, totuşi, că are ştiinţă despre "existenţa unor astfel de practici ilegale ale anumitor conducători locali", care le-ar fi impus abuzul şi funcţionarilor SPCLEP.

Iova a promis cercetări în cazul reclamaţiei din Sânmartin, iar dacă se va dovedi că omul său de acolo e vinovat de vreun exces de zel, "va răspunde". Bine ar fi, însă, să se schimbe practica abuzivă, nu doar "vinovatul de serviciu"...