După ce mii de apartamente au fost construite pe strada Oneştilor, unde pe vremuri a funcţionat fabrica Sinteza, Primăria stabileşte acum regulile de dezvoltare a zonei învecinate, dominate în mare parte de ruinele fostei fabrici Înfrăţirea.

Maximum 11 etaje

Pe site-ul municipiului, a intrat în dezbatere publică un plan urbanistic zonal (PUZ) pentru porțiunea din jurul intersecţiei străzii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal, respectiv cu strada Oneştilor.

Suprafaţa totală vizată de PUZ este de peste 30 de hectare, cuprinzând inclusiv terenul fostei fabrici Înfrăţirea. Aici, planul făcut la comanda municipalităţii de arhitectul Silviu Popa arată că ar putea fi construite blocuri cu 11 etaje cel mult, cu o retragere de minimum şase metri faţă de limita vestică, unde sunt blocurile Ared.

Terenurile fostei întreprinderi sunt deţinute de firma Lotus Center, care încă de acum cinci ani a arătat că vrea să ridice aici mai multe blocuri, cu destinaţia de spaţii de birouri.

Bulevardul cel nou

Strada Tudor Vladimirescu va fi, fireşte, principala arteră a zonei, iar Primăria propune să fie lărgită la patru benzi şi vrea să construiască două pasaje subterane, unul la intersecţia cu Bulevardul Decebal şi altul la intersecţia cu strada Oneştilor.

De asemenea, strada Simion Bărnuţiu ar urma să fie prelungită, astfel încât să se lege de Bulevardul Decebal, care la rândul său ar urma să fie lărgit pe tronsonul cuprins între străzile Tudor Vladimirescu şi Constantin Brâncoveanu.

Un drum public nou ar urma să fie construit şi între străzile Constantin Brâncoveanu şi Poieniţei, în timp ce aria delimitată de străzile Ştefan Octavian Iosif, A.D. Xenopol şi Păunului, unde acum este un loc de joacă pentru copii, va deveni parc.

"Ne dorim să creăm un nou pol de dezvoltare prin restructurarea zonei atât pe fondul vechi construit, cât şi pe fosta incintă industrială. De asemenea, vorbim despre dezvoltarea şi modernizarea reţelei stradale şi ne propunem fluidizarea traficului, astfel că avem în vedere lărgirea drumului public, conferindu-i profil de bulevard şi realizarea a două pasaje subterane la intersecţia Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu şi la intersecţia străzii Tudor Vladimirescu cu strada Oneştilor", a declarat Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei, pentru BIHOREANUL.

Ce părere aveţi?

PUZ-ul prevede şi că în locul firmei de salubritate RER Vest, care se va muta din zonă în viitor, dacă vor exista investitori interesaţi, ar putea apărea blocuri, la fel cum s-ar putea întâmpla şi în locul celorlalte clădiri de pe strada William Shakespeare.

În clădirile din acest perimetru, utilizările admise sunt locuinţe colective, funcţiuni financiar-bancare, de cultură, de sănătate şi asistenţă socială, administrative, de învăţământ şi cercetare, de administrare a afacerilor, de cult, de turism, de interes pentru public.

Planul urbanistic cu tot cu planşele pot fi consultate pe site-ul Primăriei, iar până pe 12 iulie cei interesaţi pot să-şi exprime opinia, prin e-mail la adresa alina.cadar@oradea.ro sau prin poştă.