"Aceasta este şansa ta de a inspira lumea!". Cu acest mesaj i-a ademenit una dintre cele mai prestigioase companii din lume specializate în cursuri de lingvistică pe liceenii din lumea întreagă când le-a propus un concurs internaţional de discursuri. Paul Vălean, elev la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, a simţit că motto-ul i se potriveşte şi n-a stat prea mult pe gânduri până să se înscrie. Iar acum inspiră lumea!

Paul este unul dintre cei 20 de tineri aleşi ca fiind foarte buni oratori şi răsplătiţi pentru asta cu o săptămână de cursuri pe teme de comunicare taman în New York. Pe lângă bucuria premiului, Paul chiar are de ce fi mândru, căci câştigătorii au fost aleşi pe sprânceană, din peste 700 de participanţi.

Din clasă, la New York

Cei care nu ştiu nimic despre limbile străine nu ştiu nimic despre ei înşişi, spunea Johann Wolfgang von Goethe. Maxima lui l-a inspirat şi pe adolescentul orădean Paul Vălean, proaspăt absolvent de clasa a XI-a la profil mate-info-bilingv engleză şi unul dintre cei 20 de tineri din lumea întreagă câştigători ai concursului de discursuri.

Organizată de Education First (EF), o companie cu filiale în întreaga lume şi specializată pe cursuri de lingvistică şi schimburi culturale, competiţia internaţională de discursuri a fost creată ca să le ofere tinerilor de pretutindeni posibilitatea să îşi prezinte ideile şi abilităţile de oratori, arătându-le totodată că din sala lor de clasă pot ajunge la New York. Asta pentru că premiul cel mare al competiţiei este o săptămână de cursuri şi traininguri în oraşul poreclit "Big Apple", cu toate cheltuielile - cazare, transport, masă - asigurate. Etapa din România a fost organizată de către Qdays Educational Holidays, reprezentant oficial în România al EF Education First.

Limbile deschid lumea

Concursul EF s-a adresat exclusiv tinerilor cu vârste între 13 şi 18 ani care se simt capabili să ţină un discurs răspunzând la întrebarea "How do languages open the world for you?", în traducere cum le deschide noi orizonturi cunoaşterea de limbi străine. Când a aflat de provocare de la profesoara sa de engleză Cătălina Georgescu, Paul şi-a dat seama că i se potriveşte. "Mai avusesem discursuri în Parlamentul European al Tinerilor şi ştiam că mă descurc", explică tânărul.

De unul singur, în camera lui, liceanul şi-a scris discursul, l-a memorat, s-a filmat şi s-a postat pe YouTube. În cele 5 minute permise de regulamentul concursului, Paul a vorbit despre cum abilitatea de a folosi un limbaj pune lumea în mişcare şi permite popoarelor să interacţioneze, dar a evocat şi date statistice. De pildă, că o limbă moare la fiecare 14 zile, în timp ce limbi precum engleza, chineza şi franceza cresc continuu. În final, crede Paul, lumea va ajunge la monolingvism.

Selecţii peste selecţii

Tânărul a mai vorbit şi despre cum lui i-ar fi fost imposibil să nu înveţe limba engleză, fiind înconjurat de best-seller-uri, filme hollywoodiene, muzică americană şi, mai ales, desene animate. "Dacă n-aş fi cunoscut limba engleză, ceea ce este greu de crezut, sigur n-aş fi fost la fel", a concluzionat liceanul. Toate acestea, adolescentul de 18 ani le-a spus degajat, dar serios şi convingător, demonstrând că stăpâneşte şi limba engleză, dar mai ales întărite abilităţi de orator.

De aceste abilităţi s-a convins prima oară juriul din România, care l-a selectat printre cei 20 de elevi care au participat la etapa naţională, iar apoi unul dintre cei trei reprezentanţi ai ţării la etapa internaţională. Aceasta a presupus că un alt juriu, format din profesori şi specialişti în lingvistică din întreaga lume, a urmărit atât discursul de pe YouTube, cât şi o înregistrare live a prezentării discursului în faţa juriului din România. În total, în etapa internaţională au fost trimise peste 700 de înregistrări, pe care juriul EF le-a vizionat atent, ca la final să aleagă 20 de mari câştigători. Printre aceştia, Paul.

America, vin!

Aşa că, în august, tânărul orădean va zbura spre New York, pentru a participa la seria de cursuri pregătite de una dintre universităţile de acolo special pentru laureaţii concursului. "Toate sunt pe teme de comunicare şi par interesante", spune Paul.

Elevul recunoaşte, însă, că şi mai nerăbdător este să vadă pe viu cum arată un campus de universitate new-yorkeză, mai cu seamă că peste un an va da şi el admiterea la facultate. În România, căci îşi doreşte să studieze Dreptul, carieră în care abilităţile de orator îi vor folosi, fără doar şi poate. Folositoare îi va fi şi seriozitatea, şi ambiţia de care dă dovadă când vrea să demonstreze că e bun în ceea ce face...