Creştinii sărbătoresc luni, pe 25 martie, Buna Vestire, cunoscută în popor şi ca Ziua Cucului, căci această păsăre începe să cânte în această perioadă a primăverii.

Buna Vestire se sărbătoreşte cu nouă luni înainte de Crăciun marcând momentul în care Fecioara Maria află de la Sfântul Arhanghel Gavriil, care ţinea o floare de crin în mână, că va fi mama lui Iisus din Nazaret. 

În popor există mai multe tradiţii şi superstiţii legate de Buna Vestire. Tradiţia românească spune că, în această zi, fetele şi băieţii, pot întreba cucul când se vor căsători, rostind versurile "Cucule voinicule / Câţi ani îmi vei da / pân’ m-oi însura (mărita)?".

În cazul în care pasărea va cânta după rostirea versurilor, înseamnă că fata sau băiatul mai are un an până la căsătorie. Dar, dacă pasărea tace, înseamnă că o căsătorie va veni într-un timp şi mai scurt.

O altă superstiţie e legată şi de creanga pe care stă cucul. Fetele vor tăia creanga pe care cucul a cântat şi o vor pune în scăldătoare, sperând ca băieţii să le facă curte.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. 

În această zi, oamenii nu au voie să se certe. Orice ceartă este considerată, în tradiţia populară, un mare păcat, iar certăreţii vor avea necazuri tot anul.

Vestitorul primăverii prevesteşte şi moartea, credeau străbunii. Tradiţia spune că dacă pasărea este auzită pe neaşteptate, în spatele unui om, acesta este un semn rău, iar cel prevestit cânta "Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!".

Un alt obicei vechi sugerează ca în această zi de sărbătoare trebuie numărat de câte ori îşi cântă cucul numele, acest lucru semnificând anii pe care îi mai are ascultătorul de trăit.

O tradiţie care se regăseşte peste tot în ţară spune că, pentru ca livada să dea roade, de Buna Vestire gospodarii trebuie să fie stropiţi cu ţuică şi "ameninţaţi" cu toporul.

În Maramureş noaptea de 25 martie este denumită "Noaptea focurilor". Gospodarii îşi adună atunci toate lucrurile nefolositoare şi le dau foc, ritualul fiind respectat de fiecare casă din Maramureş. 

În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, deoarece se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare.