În aventurile lor pe coclaurile cele mai ascunse ale Bihorului, un grup de orădeni pasionaţi de off-road au descoperit poveşti impresionante. Cele ale familiilor sau bătrânilor uitaţi de lume, care locuiesc în zone greu accesibile chiar şi pentru puternicele lor maşini de teren.
Convinşi că le pot alina singurătăţile, au pus mână de la mână pentru a le duce, din când în când, alimente, haine şi jucării pentru copii. Vrând să poată ajuta mai mult şi într-o formă organizată, au înfiinţat o asociaţie care face nu doar automobilism, ci şi caritate pe teren accidentat.
Hei-rup!
Pentru un grup de opt orădeni, pasiunea pentru off-road s-a născut cu ani în urmă, şi fiecare şi-o satisfăcea pe cont propriu. Cu timpul, însă, au ajuns să se cunoască şi să iasă împreună prin creierii munţilor. "Vrem să explorăm terenuri greu accesibile, pe care e posibil să nu mai fi intrat nimeni înaintea noastră. Ne place natura, iar pe unde mergem noi sunt peisaje superbe", spune Dacian Ile, unul dintre cei opt.
"Din fericire, în ţară, dar şi la noi în judeţ, sunt multe zone sălbatice care pot fi explorate. Dar nu orice jeep poate ieşi la off-road, numai pentru că arată ca o maşină de teren. Trebuie să aibă cauciucuri speciale, un motor cât mai puternic, unghiuri de înclinare şi de atac foarte bune, suspensii cu kit de înălţare şi cu trolii de tractare, toate necesare pe teren accidentat", explică Radu Fărcaş (foto), un alt pasionat.
Singurii oaspeţi
Ieşirile de dragul aventurii i-au purtat pe orădeni în multe zone ale judeţului, şi cam peste tot au descoperit poveşti triste. "Am văzut oameni care trăiesc o viaţă ruptă de lume, în zone în care nici noi nu am ajuns deloc uşor", spune Radu.
Impresionaţi, montaniarzii motorizaţi s-au decis să le sară în ajutor acestor oameni. "Am strâns noi, mână de la mână, bani, alimente, haine şi jucării, iar pe 2 ianuarie am vizitat în zona Şuncuiuş-Zece Hotare 30 de familii şi bătrâni, despre care ştiam că duc o viaţă grea", zice bărbatul. Printre primele gazde le-au fost un moşneag şi o băbuţă (foto) trecuţi bine de 70 de ani. "Casa lor, din lemn şi chirpici, e mult în afara comunei. Am putut ajunge la ei doar la pas, trecând un râu şi traversând o pădure", povesteşte un alt membru al grupului, Cosmin Merce.
Trezindu-se după multă vreme cu oaspeţi, bătrânilor nu le venea să-şi creadă ochilor. "De ani de zile nu-i mai vizitase nimeni, nici măcar copiii lor. Erau doar ei doi şi nişte capre. Credeau că îi căutam pentru recensământ", completează Radu.
"Gipani" cu bani pentru operaţie
În prima acţiune caritabilă "4x4", cea mai puternică impresie le-au produs-o bucuria celor 14 copii ai unei familii din cătunul Tomnatic. "Am nimerit când era ziua de naştere a unuia dintre ei. Ne-am dat seama că sunt necăjiţi pentru că s-au mirat când au văzut jucăriile. Unul din copii, căruia îi dădusem o maşinuţă de Formula 1, a fugit repede cu ea în casă. Probabil se temea să nu i-o luăm înapoi...", povesteşte Ciprian Piţ (foto).
Două săptămâni mai târziu, au făcut o vizită altor 30 de familii din aceeaşi zonă. "Când am văzut prin ce greutăţi trec, ne-am hotărât să facem o asociaţie prin care să putem primi sponsorizări şi să strângem mai mulţi bani, ca să-i putem ajuta şi mai mult. Mai ales iarna, noi suntem cam singurii care pot ajunge la ei", spune Radu, care a şi devenit preşedintele Asociaţiei Descoperă România 4x4, înfiinţată în aprilie.
Iar actele caritabile s-au înmulţit. Cei opt membri ai asociaţiei au strâns, de pildă, bani pentru un copil de 11 ani suferind de tetrapareză spastică, care avea nevoie de o operaţie, donându-i pentru început 1.500 de lei din cei aproape 2.000 de euro de care micuţul are nevoie.
Călătorii cu cadouri
Pentru că le place natura, pasionaţii de off-road au trecut şi la acţiuni ecologice. În aprilie, s-au dus în rezervaţia de la Tăşad, unde au plantat 1.000 de puieţi de salcâmi pe un teren alunecos.
Luna viitoare vor să viziteze din nou cuplul de bătrâni pe care l-au cunoscut la marginea Şuncuiuşului. De data asta nu singuri, ci cu un grup de copii dintr-un orfelinat din Oradea. "Tratăm acum cu un centru de plasament pentru a obţine permisiunea să ducem copiii în excursie. Vrem să le pregătim şi nişte cadouri, şi apoi să-i ducem la bătrânii pe care i-am vizitat astă-iarnă. Cred că pentru toţi va fi o bucurie", spune Radu. Căci, aşa, bătrâneii vor primi nu numai cadouri, ci şi un lucru de care rar se pot bucura: tovărăşia unor tineri.
Ambulanţă de teren
Pentru că au fost inspiraţi de poveştile unor asemenea oameni izolaţi, şoferii îi includ şi în proiectele viitoare. Vor să pună la dispoziţia Serviciului de Ambulanţă o maşină de teren echipată special, cu care să se poată interveni în zone altminteri inaccesibile. "Încă nu s-a stabilit nimic, dar suntem dispuşi să ajutăm cu o maşină echipată şi cu şofer. Altfel, oamenii aceştia nu pot fi salvaţi", spune Radu.
Pe viitor, membrii asociaţiei speră să se poată bucura şi ei de ajutorul altora. "Îi invităm pe toţi cei care ne sprijină proiectele să vină cu noi cu maşinile, ca să poată vedea cu ochii lor unde ajung banii, dar şi să-i cunoască pe oamenii munţilor", zice preşedintele Asociaţiei. "E ca şi cum te-ai întoarce în timp, cu zeci şi zeci de ani". Când lumea era mai izolată, dar îşi păstra bunătatea nealterată...
PATRIOŢI
Monument cu cântec
În peregrinările lor, membrii Asociaţiei Descoperă România 4x4 au descoperit în pădurea Scoruşetului, din judeţul Cluj, că monumentul lui Horea şi Cloşca, ridicat în 1930 pe locul unde au fost prinşi cei doi răsculaţi, devenise o ruină. La începutul lunii aprilie, orădenii au mers cu toate uneltele pregătite pentru a-l reabilita. "L-am curăţat şi l-am ridicat la loc", spune Radu Fărcaş.
Pe 21 mai, s-au întors pentru a-l împrejumi cu un gard. Au vrut ca momentul să fie unul festiv, aşa că l-au invitat pe Nicolae Furdui Iancu să cânte la inaugurare. "Nu ne aştepam să vină, dar a acceptat invitaţia şi a cântat lângă monument. A fost un moment deosebit...", îşi aminteşte, cu emoţie, bărbatul.