Fundația Șinca din Oradea, alături de mai mulți parteneri, a organizat sâmbătă Sărbătoarea Găluștelor, un eveniment în cadrul căruia zeci de orădeni au gustat din găluștele pregătite de o tânără bucătăreasă iscusită, Nataliia, și de soțul acesteia, un expert în pregătirea aluatului specific pentru vareniki, căci așa se numesc delicioasele preparate tradiționale în Ucraina. 

Găluște pentru toți

Sărbătoarea Găluștelor s-a ținut într-o clădire de pe strada Nicolae Jiga nr. 25 (fosta cafenea Bookafe), unde refugiați ucraineni, moldoveni stabiliți în Oradea și orădeni s-au întâlnit în jurul unor preparate delicioase. 

Încă de la început, George Marius Șinca, președintele Fundației Șinca, le-a spus participanților că toate bunătățile sunt gratuite, iar evenimentul este menit să le prezinte curioșilor preparatele gastronomice ucrainene. 

Le-a mai spus și că, dacă le place ce degustă, pot să facă la final donații în două urne special amplasate, banii urmând să fie folosiți pentru susținerea activităților pentru refugiații ucraineni în Oradea, de pildă lecții de limba română, precum și pentru pregătirea unor cadouri pentru copiii nevoiași din zona Holod, pe care organizația în ajută constant. 

Cu brânză, cu prune, cu cartofi...

La Sărbătoarea Găluștelor s-au dus tot soiul de curioși, cu mic, cu mare. Preparatele s-au dovedit a fi extrem de gustoase. Tânăra ucraineancă Nataliia Bogdanovna Rybalka, refugiată în Oradea alături de soț și cei șase copii, a fost bucătăreasa care a gătit bunătățile.

„Soțul meu a făcut aluatul”, i-a spus ea reporterului BIHOREANULUI, adăugând că aluatul și felul în care este pregătit este extrem de important pentru ca găluștele să iasă gustoase. Au fost patru feluri de vareniki, cu cartofi (care se degustă cu ceapă călită deasupra), cu brânză sărată, cu brânză dulce și, în fine, cu prune (foto). „Acestea (n.r. cele cu prune) sunt cele mai populare în Ucraina”, a explicat femeia. 

Oaspeții au fost invitați să mănânce din toate cele patru feluri și nu au fost dezamăgiți, preparatele fiind deosebit de gustoase. În total au fost peste 12 kilograme de găluște. 

Recunoștință 

Bucătăreasa Nataliia a fost fericită să pregătească bucate tradiționale pentru orădeni, pe care-i apreciază și cărora le mulțumește că i-au primit atât de bine familia, care a fost nevoită să fugă din calea războiului. 

Cu ajutorul unui translator, Nataliia (foto dreapta) a povestit BIHOREANULUI că intenționa inițial să meargă în Germania, însă s-a acomodat atât de bine în Oradea încât planurile i s-au schimbat. Spune, de asemenea, că unul dintre copiii ei a avut nevoie de o operație, iar, îndrumată și de familia care a găzduit-o inițial în Oradea, a reușit să-l ducă la București, unde a fost operat și acum este bine.  

Cu donații

La eveniment au fost și alte bunătăți, grație parteneriatului cu Kreuzet, un proiect gastronomic inițiat de Răzvan Chiriac. Astfel, participanții au putut încerca un taco reinterpretat cu carne de porc gătită 11 ore în lapte de bivoliță și salsa de legume, precum și gomboți cu alune de pădure.

Gazdele și-au așteptat oaspeții și cu cafele și limonadă, iar oaspeții au arătat că apreciază inițiativele organizatorilor (Fundația Șinca, Biserica Viață Nouă Oradea și Crucea Roșie Bihor) donând în cutiile amplasate în încăpere. 

Fundația Șinca s-a implicat încă de la izbucnirea războiului în ajutorarea refugiaților, însă nu doar prin donarea de produse sau oferirea unor servicii, ci și prin implementarea unor programe care să-i sprijine să se integreze în comunitate. De pildă, la Centrul Educațional ROUA, și cu sprijinul Crucii Roșii Bihor, partenerii fundației țin cursuri de limba română pentru refugiați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!