După ce până acum a spus doar că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat în fruntea Universităţii din Oradea, dar că vrea să afle şi dacă se poate baza pe susţinerea colegilor săi, rectorul în funcţie Constantin Bungău a anunţat oficial, miercuri, că îşi va depune candidatura.

Miza pe cercetare

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă în care rectorul a prezentat Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2016 şi a venit ca răspuns la întrebarea jurnaliştilor orădeni dacă va mai candida.

"Da. Programul detaliat îl veţi afla după 28 martie, când îmi voi depune candidatura. Dar în principiu, îmi doresc să continui ce s-a făcut bine şi foarte bine, să elimin anumite lucruri care nu mai sunt contemporane, adică lucrurile care nu se mai potrivesc conform indicatorilor, şi alte acţiuni noi, astfel încât Universitatea din Oradea să fie tot mai performantă", a declarat Constantin Bungău.

La cererea jurnaliştilor să exemplifice care sunt lucrurile pe care vrea să le facă, rectorul a spus că vrea să asigure Universităţii un management calitativ, care să menţină gradul de încredere ridicat pe care instituţia l-a primit din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, să ofere universitarilor şi studenţilor servicii suport îmbunătăţite şi să încurajeze cercetarea. "Chiar dacă se fac foarte mari eforturi financiare, să punem la dispoziţia cercetării din Universitatea din Oradea fondurile necesare, astfel încât să nu refuzăm niciun contract de cercetare al colegilor mei", a precizat Bungău.

Cât despre schimbările pe care vrea să le aplice, rectorul a dat un singur exemplu: vrea ca normele didactice ale universitarilor să fie invers proporţionale cu producţia ştiinţifică. Dacă în prezent normele sunt încărcate la maxim, adică fiecare cadru didactic predă numărul maxim de ore prevăzut de lege, Bungău vrea ca pe viitor universitarii care fac cercetare să poată preda mai puţin.

Rectorul a făcut această propunere şi anul trecut, însă Senatul universitar a respins-o, cerând ca normele să fie reduse doar dacă cheltuielile de personal ale Universităţii reprezintă cel mult 65% din bugetul instituţiei. "În acest an noi ne încadrăm în 59%: am avut un buget de 130 de milioane şi avem 77 de milioane cheltuieli cu personalul", a explicat Bungău.

Întrebat despre echipa pe care o va propune universitarilor, rectorul s-a ferit să o anunţe. "Fiţi siguri că va fi o echipă cel puţin la fel de bună", s-a rezumat el să spună.

Cât despre posibili contracandidaţi, Bungău a spus că oficial aceştia se vor cunoaşte doar în săptămâna 28 martie – 1 aprilie, când se vor depune candidaturile. Se ştie însă că decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, senatorul PSD Florian Bodog, vrea şi el să candideze la rectorat. Universitarii vor fi chemaţi să-şi voteze viitorul rector pe 19 aprilie.

Raport şi perspective

Indiferent că va fi sau nu următorul rector, Bungău a avut sarcina să elaboreze Planul Operaţional al instituţiei pentru anul 2016, document care conţine un raport al anului trecut şi stabileşte ce trebuie făcut în instituţie în acest an. Planul va fi supus votului Senatului universitar în şedinţa ce va avea loc luni.

Conform planului, în acest an ARACIS va fi prezentă lunar în Universitatea orădeană. "Avem 99% dintre specializări acreditate, lipseşte Arhitectura şi Instrumente Muzicale. (...) De asemenea, 25 de programe vor trebui evaluate în acest an", a precizat rectorul. Conform legislaţiei în vigoare, fiecare program de studiu este evaluat o dată la cinci ani.

Totodată, rectorul a precizat că toate proiectele cu finanţare europeană ale Universităţii au fost finalizate, iar până acum instituţia a fost declarată eligibilă la cinci proiecte pe noile programe europene.

La capitolul patrimoniu, Bungău a declarat că Universitatea are nevoie de investiţii semnificative. "Ne dorim şi am pregătit caietele de sarcini pentru anveloparea căminelor C1 şi C2, trecem la etapa a treia de realizare a parcării de lângă bibliotecă. De asemenea, avem foarte mult de investit la îndepliniri ale normelor de securitate la incendii", a precizat rectorul.