Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.

REȚINEȚI!

Sindromul de burnout este o tulburare psihică rezultată în urma unui stres cronic profesional. Această tulburare se dezvoltă progresiv, la anumite persoane expuse unor condiții de muncă frustrante și demotivante, care au permanent un sentiment de eșec profesional, cu dificultăți de concentrare și insatisfacție, ajungând până la pierderea încrederii în sine.

Dacă aceste condiții persistă, se instalează un cerc vicios ajungându-se la epuizarea profesională. Principalele semne ale epuizării profesionale sunt: astenia (oboseala) permanentă, durerile de spate, insomniile, migrenele, durerile abdominale și infecțiile frecvente. La acestea se mai pot adăuga și semne de suferință psihică: vid emoțional, anxietate sub toate formele (de la neliniște la frică), iritabilitate, tendința de izolare, dificultăți de concentrare și sentimentul de a fi depășit de evenimente. Persoanele afectate devin indiferente, reci, izolate emoțional și cinice.

De cele mai multe ori semnele psihice pot dispărea spontan, dar aceasta nu înseamnă o reală ameliorare. Dacă condițiile de muncă continuă să fie  nesatisfăcătoare, pot apărea și alte semne, cum ar fi frustrarea, sentimentul de eșec, detașarea excesivă de evenimentele cotidiene și de anturaj, tulburări de comportament alimentar, alcoolism, consum de droguri și, în final, depresia. Persoanele suferinde de epuizare profesională timp îndelungat pot fi predispuse unor alte probleme de sănătate cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, supraponderabilitatea și obezitatea.

ATENȚIE!

Cauzele epuizării profesionale sunt reprezentate în general de mai mulți factori asociați, dintre care majoritatea sunt de natură profesională. Persoanele afectate consideră că sunt suprasolicitate în permanență, că le lipsește autonomia decizională și că nu le sunt recunoscute meritele pentru munca depusă. Absența posibilității de avansare poate reprezenta de asemenea un factor pentru burnout.

Unele persoane care sunt foarte implicate în activitatea lor profesională și adepte ale unui perfecționism exagerat și foarte ambițioase pot fi, de asemenea, predispuse la epuizare profesională. Alți factori sunt reprezentați de unele responsabilități de familie sau conflicte personale.

Sindromul de burnout afectează femeile și bărbații, în proporții egale. Persoanele care activează în domeniul sănătății, ca de exemplu asistentele medicale, sunt cele mai expuse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!