Pentru a șaptea ediție, asociația Pro Bambini, care derulează programe menite să reducă abandonul școlar, va oferi burse lunare unor elevi din Bihor care au rezultate bune la învățătură, dar posibilități financiare reduse.

10 liceeni din județ vor primi lunar câte 200 de lei, selecția urmând să se facă luna viitoare, din rândul adolescenților care vor își vor depune dosarele. „Noi am propus acordarea a zece burse în cuantum de 200 de lei pe elev, lunar, în timpul anului școlar 2022-2023”, a declarat președinta asociației, Crina Dobocan, luni, într-o conferință de presă.

Pentru a avea șansa la această bursă, liceenii trebuie să fi obținut minimum media generală 9 în anul școlar precedent, iar la purtare 10, și familia să aibă un venit lunar de cel mult 300 de lei, pe membru de familie.

Cei care se încadrează în aceste criterii vor putea trimite o cerere și documente justificative către ONG în perioada 1-16 noiembrie, urmând ca până la finalul lunii viitoare o comisie formată din reprezentanți ai asociației și ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor să selecteze bursierii. IȘJ Bihor, partener în acest proiect, se va asigura că informația va ajunge în toate școlile din județ, dar detalii se vor găsi și pe conturile de Facebook și Instagram ale asociației Pro Bambini.

Potrivit lui Dobocan, pentru că primele burse se vor da în decembrie, elevii vor primi în numerar banii aferenți lunilor septembrie-decembrie, iar apoi, lunar, prin virament bancar. Ei vor putea folosi banii după bunul plac, fără a trebui să justifice în vreun fel cheltuirea lor, la fel cum nu contează dacă mai primesc sau nu alte burse în momentul de față.

Fondul de burse, de 20.000 de lei, a fost asigurat de ONG în urma unui târg de jucării ținut în iarnă în școlile din județ, și din donații primite de la diverși sponsori.

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a precizat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că apreciază interesul Pro Bambini pentru elevii cu rezultate bune și venituri modeste, și a amintit că și instituția derulează proiecte menite să prevină abandonul școlar.

Înființată în 2009 de jurnalista Crina Dobocan (redactor al ziarului Jurnal Bihorean), asociația Pro Bambini derulează, din 2012, programul de burse pentru elevii din Bihor. Pe lângă burse de studiu, ONG-ul mai dă și burse sociale și de performanță, pentru tineri cu rezultate excepționale. Până în prezent, 60 de elevi bihoreni au primit bursele de studiu, iar alte zeci pe cele sociale și de performanță.

Președinta asociației a precizat că își dorește ca, pe viitor, să poată acorda burse de studiu și elevilor de gimnaziu și din clasele primare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!