Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, joi, că este neconstituțional articolul din Legea Educației care prevede că pot beneficia de bursă de performanță doar elevii înscriși în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, anunță Agerpres, citând un comunicat al CCR.

În prezent, elevii din școlile private și confesionale nu primesc burse, pentru că Legea Educației prevede că acestea se acordă doar în școlile publice. Această situație este discriminatorie, în opinia magistraților CCR.

„În esenţă, Curtea a reţinut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispoziţiilor art.82 alin.(1) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanţă doar cu privire la elevii înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv şi rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învăţământ particular sau confesional, discriminare contrară art.16 alin.(1) raportat la art.32 şi art.49 din Constituţie”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Soluția s-a dat într-un dosar deschis în 2019, la sesizarea unui părinte al cărui copil a participat la o competiție sportivă la care a luat locul I, dar n-a primit bursa aferentă, pentru că nu învață într-o școală de stat. Atunci, era în vigoare Legea 1/2011, care prevedea burse de excelență doar pentru școlile de stat, însă și legea actuală a învățământului preuniversitar, intrată în vigoare în anul 2023, face aceeași diferență pentru beneficiarii burselor.

Decizia CCR este obligatorie, iar Ministerul Educației așteaptă motivarea ei, pentru a stabili ce va face în continuare.

„Ministerul Educaţiei a luat la cunoştinţă de soluţia dispusă de Curtea Constituţională referitoare la dispoziţiile Legii Educaţiei nr. 1/2011. Decizia a fost pronunţată ca urmare a soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate formulată în dosarul nr. 33184/299/2018, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Având în vedere faptul că deciziile CCR sunt obligatorii erga omnes pentru viitor, Ministerul Educaţiei se va conforma deciziei atât în spiritul, cât şi în litera considerentelor cuprinse în aceasta”, a transmis, vineri, Ministerul Educaţiei, potrivit g4media.ro.

Oficialii ministerului au mai transmis că așteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial, iar apoi vor avea 45 de zile la dispoziție pentru a o pune în aplicare.

În prezent, Legea educației prevede acordarea de burse de excelență pentru elevii olimpici, burse de merit pentru cei cu medii peste 9,50, burse de reziliență, sociale sau tehnologice. Bursele de excelență se calculează în funcție de premiul câștigat de elev și de valoarea salariului minim, pentru premiul I Ministerul Educației plătind lunar echivalentul unui salariu minim.

Bursele de merit sunt în cuantum de 450 lei/lună, iar cele de reziliență, sociale și tehnologice de 300 lei/lună.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!