Sute de elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a au participat, miercuri, la ERA Park, la un târg de oferte educaţionale în învăţământul profesional, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Ei au aflat că în judeţ există licee şi colegii cu specializări mai puţin întâlnite, de tehnician veterinar şi de pielărie, sau că unele au inclusă în programă şi şcoala de şoferi pentru categoria B.

"Aici sunt reprezentanţi de la nouă unităţi de învăţământ din judeţ şi 14 firme, partenere cu mai multe şcoli, care oferă stagii de practică pentru liceeni. Târgul va fi până la ora 17 şi sunt aşteptaţi peste 700 de elevi din mai multe localităţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, inspectorul şcolar Daniela Vâlceanu.

La târg, elevii de gimnaziu au putut discuta cu liceeni de clasa a XI-a sau a XII-a, care au făcut şi demonstraţii.

La standul Colegiului Economic "Partenie Cosma", pe lângă profesori, s-au aflat şi câţiva elevi de la profilul de ospătar-bucătar, care au pregătit vafe cu dulceaţă de căpşune, Nutella şi frişcă.

"Eu sunt pasionată de ceea ce fac. Am făcut practică la mai multe hoteluri din Băile Felix şi am învăţat cum trebuie să aşez corect faţa de masă, cum să vorbesc cu clienţii, cum să îi fac să se simtă bine la masă", a povestit Lavinia Doboş, din clasa a XI-a.

Multe fete de gimnaziu au fost atrase însă de şcoli cu profiluri în domeniul frumuseţii.

"Eu aş vrea să vin în oraş, la un profil în care să învăţ să machiez sau să aranjez părul", a spus Denisa, o elevă de la Şcoala Gimnazială "Ioan Creangă" din Cordău. "Eu aş vrea să merg pe mecanică şi m-am uitat la câteva firme de aici", a completat un alt coleg de clasă.

Cei nehotărâţi au putut să apeleze la ajutorul unui consilier şcolar din cadrul Fundaţiei Crefop, care a adus la târg mai multe chestionare pentru orientarea în carieră a elevilor.

Printre ofertele educaţionale care au atras elevi s-au numărat şi specializările de confecţioner articole din piele şi tehnician veterinar la Liceul Tehnologic "Horea din Marghita".

Alte profiluri interesante, care au inclusă în programa şcolară şi şcoala de şoferi pentru categoria B, sunt de tehnician în turism, mecanic agricol şi horticultor, de la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta.

"A fost nevoie de multe acreditări şi documente, dar şi de angajarea unor instructori specializaţi, însă avem şi această posibilitate pentru elevii noştri. Liceenii de la alte profiluri pot face şcoala de şoferi la noi, atât doar că trebuie să plătească combustibilul. Este un avantaj pentru ei, dat fiind că în general costurile se ridică la peste 2.000 de lei", a spus profesorul Petruş Manolache (stânga), de la liceul din Salonta.

Multe şcoli le oferă şi burse de studiu. "Majoritatea şcolilor de aici dau burse de 200 de lei, ceea ce înseamnă mult pentru noi, cei care locuim la sate. Mi-a plăcut mereu să gătesc, aşa că probabil voi alege o specializare în domeniu, la un liceu din Oradea sau Sânmartin", a spus Alexandra, o elevă din Hidişelul de Sus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!