Deşi sunt considerate cel mai puţin poluante, centralele de încălzire cu gaz pot fi şi ele periculoase pentru sănătate. Specialiştii atrag atenţia că, dacă nu sunt corect evacuate, noxele rezultate în urma arderii gazului pot provoca îmbolnăviri serioase.

De asta se tem şi locatarii dintr-un imobil situat pe strada Nicolae Grigorescu, unde funcţionează restaurantul Butoiul de Aur. Localul e încălzit cu o centrală a cărei gură de evacuare e montată direct în stradă. Iar noxele urcă în apartamentele de vizavi...

Poluare... aburită

Irina locuieşte de ani buni în clădirea din spatele casei Poynar. N-a avut niciodată treabă nici cu vecinii din imobil, nici cu restaurantul de peste drum. Acum, însă, se teme pentru sănătatea ei. "În iarna trecută, fiica mea s-a plâns de furnicături pe mâini. I-am făcut analize, n-am depistat nimic semnificativ. Iarna aceasta, am început şi eu să am ameţeli şi o tuse seacă, aparent fără motiv", explică femeia.

Într-una dintre dimineţi, privind spre geam, a identificat posibila sursă a problemelor: din clădirea fostului Hotel Crişul, aflată la patru metri de geamul ei, urcă aburii rezultaţi în urma arderii gazelor în centrala termică a restaurantului. "Ca toată lumea, am crezut că sunt aburi inofensivi. Dar am început să mă documentez şi am aflat că nu e deloc aşa".

Risc de îmbolnăvire

Gheorghe Benga, academicianNumeroşi medici au scris lucrări prin care atrag atenţia asupra poluării produse de asemenea microcentrale. De pildă, academicianul Gheorghe Benga (foto) din Cluj, oraş în care aproape toţi locuitorii au centrale pe gaz, afirmă că acestea poluează grav vecinii dacă gurile de evacuare nu sunt amplasate la nivelul acoperişurilor.

Într-un tratat publicat la UMF Cluj, specialistul arată că, în lipsa unor reglementări clare, pentru a face economii, mulţi dintre cei care folosesc asemenea microcentrale scot gazele arse chiar la ieşirea din locuinţă, fără a le urca deasupra imobilelor. "Evacuând gaze arse prin coşuri orizontale ce străpung pereţii exteriori ai blocurilor de locuinţe, direct în vecinătatea ferestrelor, balcoanelor şi alte deschideri în anvelopele clădirilor, poluanţii sunt aduşi în zona de respirat a oamenilor ce locuiesc în ele", spune Benga. Astfel, în locuinţe intră oxizi de azot, care "creează disconfort, provoacă tuse, probleme de respiraţie, dureri de cap, ameţeli, senzaţie de slăbiciune, greaţă şi multe alte suferinţe".

Simptome pe care Irina le-a regăsit atât la ea şi fiica sa, cât şi la alţi vecini. "Mi-am dat seama că totul se leagă. Problemele noastre s-au accentuat în această iarnă, pentru că a fost mai frig, iar centrala restaurantului a funcţionat mai intens".

Pe lege

Pentru că strada Grigorescu e îngustă, iar evacuarea centralei de la restaurant se face la nivelul parterului fostului hotel, noxele urcă uşor în apartamentul Irinei de vizavi, aflat la etajul I, precum şi la vecinii ei. Cea mai afectată e ea, mai ales că are toate geamurile apartamentului la stradă! "Nu am cum să mai aerisesc locuinţa, trebuie să stau cu noxele în casă", se plânge femeia.

De îndată ce şi-a dat seama la ce pericol este expusă, s-a adresat Direcţiei pentru Sănătate Publică şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, dar a aflat că nu prea are ce face: legile româneşti nu-l obligă pe patronul localului să-şi urce gura de evacuare la nivelul acoperişului. Şi, chiar dacă în centrul oraşului amplasarea reţelelor pe faţade este interzisă din 2012, la Butoiul de Aur sunt montate dinainte...

Promisiuni

Florin Panea, patron LeonardoBineînţeles, Irina a discutat şi cu afaceristul Florin Panea (foto), prima oară în urmă cu trei săptămâni, cerându-i să urce gura de evacuare a gazelor. Bărbatul i-a promis că va căuta o soluţie, dar n-a făcut decât să realizeze o mică pantă pentru evacuare, ceea ce pe vecini nu-i ajută cu nimic, căci tot spre ei urcă noxele! "Am realizat un buletin de noxe şi a reieşit că sunt în limitele legal admise, sub nivelul poluării produse de o maşină", a declarat Panea şi pentru BIHOREANUL.

Îngrijoraţi pentru sănătatea lor, vecinii au ajuns să se ofere să-i plătească lui Panea mutarea capătului reţelei la nivelul acoperişului. Auzind asta, de ruşine probabil, magnatul a refuzat oferta, promiţând în final că va muta întreaga reţea în curtea interioară a clădirii. Rămâne de văzut dacă se va ţine de cuvânt sau promisiunea se va dovedi încă o intoxicare...