Închis şi părăsit, fostul restaurant Butoiul de Aur din centrul Oradiei este acum o pată de ruşine pe harta oraşului. Grădina localului e necurăţată de frunze şi bălării, resturi de lemn, ba chiar şi nişte saci cu gunoaie zac inerţi acolo.

Şi mai neplăcut este că fostul local se află la doi paşi de noi zone de promenadă ale urbei, adică Piaţa Ferdinand şi strada Libertăţii, aşadar atât orădenii care se plimbă prin oraş, cât şi turiştii au „şansa” să admire deranjul în toată „splendoarea”.

Restaurantul şi terasa au făcut parte din complexul Hotelul şi Băile Rimanoczy, a cărui construcţie a început în anul 1890, după planurile celebrului arhitect Rimanóczy Kálmán senior. Inaugurată pe 15 octombrie 1900, luxoasa cafenea „Royal” de la parter a devenit rapid punctul de atracţie al loisirului orădean, amintind de cafeneaua New York din Budapesta, şi avea şi o grădină de vară. În interior, localul impresionează prin ornamentica bogată a încăperilor.

În prezent, întreg complexul, un monument istoric, este în proprietatea firmei Lotus Center SA, care anul trecut a şi depus la Primărie documentaţia pentru reabilitare, cu scopul de a amenaja aici un hotel de 4 stele.