Asociaţiile şi fundaţiile care oferă servicii de asistenţă socială ar trebui să primească subvenţii de la stat, însă în realitate puţine au noroc să primească fonduri.

Şefa Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Gabriela Iova, a dezvăluit în şedinţa Colegiului Prefectural de miercuri, că în 2018 a înregistrat 16 solicitări de acordare de subvenţii, din care 12 au fost selectate drept conforme.

Toate acestea ar fi trebuit să primească finanţare, însă n-a fost aşa.

Potrivit lui Iova, doar pentru cinci dintre aceste unităţi s-a acordat şi finanţare. Este vorba de trei cămine de bătrâni administrate de Asociaţia Caritas Catolica (două în Oradea şi unul în Marghita), căminul pentru persoane vârstnice din Sălard, administrat de Fundaţia Filadelfia Noom, şi Centrul rezidenţial în case de tip familial, al Fundaţiei Felix.

În total, cele trei ONG-uri au primit subvenţii în valoare de 487.082 lei, pentru că, potrivit legii, se acordă între 90 de lei şi 250 de lei pe persoană, în funcţie de tipul de centru.

Pe bună dreptate, prefectul Ioan Mihaiu a întrebat ce s-a întâmplat cu ceilalţi 7 solicitanţi aprobaţi şi, mai ales, cum au fost alese cele cinci centre care au primit finanţare.

Iova i-a răspuns însă doar la a doua întrebare, precizând că, la evaluare, AJPIS Bihor acordă punctaje fiecărui solicitant, astfel că au primit bani primele cinci centre din clasament.