O veste bună pentru bihorenii care sunt în căutarea unui loc de muncă. Piaţa muncii pare că s-a revigorat, numărul locurilor de muncă disponibile în firmele din judeţ ajungând la media care era înainte de pandemia de Covid-19.

Mai precis, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor a anunţat în această săptămână 1.021 de joburi disponibile, din care 881 la companii din Oradea.

Cele mai multe din ofertele de angajare sunt dedicate bihorenilor cu studii medii sau absolvenţi de şcoli profesionale. Din totalul de 632 de job-uri din această categorie, multe sunt pentru agenţi de securitate, lucrători comerciali, ospătari şi şoferi.

Pentru bihorenii cu studii superioare, sunt anunţate doar 60 de locuri de muncă, firmele căutând economişti, analişti de calitate, ingineri, dar şi IT-işti ori designeri de grafică.

Muncitorii necalificaţi au şi ei şanse să se angajeze, căutându-se femei de serviciu, oameni de întreţinere, lucrători în bucătării, manipulanţi marfă sau angajaţi pentru construcţii.

Pandemia de Covid-19 a dezechilibrat serios piaţa muncii din Bihor. În martie, după ce România a intrat în starea de urgenţă, numărul locurilor de muncă a scăzut, de la o săptămână la alta, de la peste 800, la doar 110. În ultimele două luni, însă, firmele au reînceput să facă angajări.

În acelaşi timp, însă, şi numărul şomerilor din Bihor este în creştere. La sfârşitul lunii iunie, în evidenţele AJOFM Bihor erau 2.994 de bihoreni fără un loc de muncă, mai mult decât dublu faţă de iunie 2019.