La inițiativa clubului de dezbateri Polemos din cadrul Colegiului Național Mihai Eminescu și mai ales a unui adolescent dornic să devină angajat al unui organism ONU, mai mulți elevi din Oradea petrec trei zile dezbătând probleme globale.

Tinerii participă la „EMUNovici”, o simulare a unei conferințe a Națiunilor Unite, unde fiecare dintre ei reprezintă o țară și trebuie să aducă argumente pro sau contra temelor supuse discuției.

Conferințe de tipul „Model United Nations” (MUN) se organizează de mai mulți ani și în liceele din România, dar pentru prima oară într-o școală din Oradea. Elevii participanți fie au roluri din conducerea ONU, fie sunt delegați ai țărilor lumii, și de joi până sâmbătă se comportă ca și cum ar fi chiar la o activitate a Organizației Națiunilor Unite.

„Pasionații de dezbateri academice vin să dezbată, în cadrul unor comitete luate din lista comitetelor ONU, probleme specifice. Astăzi avem două comitete: comitetul de dezarmare și securitate internațională, care va dezbate problema traficului ilicit de arme, și comitetul socio-umanitar cultural, care va dezbate problema discriminării populațiilor indigene”, a declarat pentru BIHOREANUL Vlad Munteanu (în fotografie, la microfon), elev în clasa a X-a la Colegiul Mihai Eminescu, într-o clasă de științe sociale. De când a participat la un eveniment „MUN” la Iași, unde se adună anual peste 300 de „delegați”, Vlad și-a dorit să aducă aceste conferințe simulate și în orașul său.

La evenimentul găzduit de Colegiul Mihai Eminescu participă adolescenți de la mai multe licee și colegii din Oradea, toți pasionați de public speaking sau dezbateri. În fiecare zi, ei vor trebui să dovedească și abilități în geo-politică.

„Delegații au primit, aleatoriu, o țară pe care trebuie să o reprezinte, fără să își mențină opinia personală. Trebuie să se plieze pe research-ul (n.r. cercetarea) pe care l-au făcut, pe opinia țării respective și să încerce să propună soluții care vor ajunge în rezoluția finală, care se va elabora și va fi aprobată de secretariatul conferinței, ca la ONU de altfel”, a mai explicat inițiatorul evenimentului. Vădit pasionat de politică internațională, Vlad Munteanu spune că își dorește să studieze la o facultate de Drept internațional și că aspiră la un loc de muncă într-un organ ONU.

Joi, liceenii au participat și la o scurtă ceremonie de deschidere a conferinței simulate, unde au fost felicitați și de profesori, mai precis de directoarea Colegiului Eminescu, Livia Muntean, de inspectorul școlar general Horea Abrudan și de profesorii care coordonează clubul de dezbateri „Polemos” din Colegiul Eminescu, Elvira Groza și Bogdan Boșca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!