Foarte des, şi pe bună dreptate, se spune despre Universitate că nu va căpăta o reputaţie bună până când nu se va curăţa de propriile uscături. În loc să-i preocupe primenirea, universitarii orădeni se opun cum pot.

Cel mai proaspăt exemplu îl dă Tiberiu Vesselenyi, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, care, în faţa unei cereri explicite de a aduce în campusul orădean un exemplar din teza de doctorat a PSD-istului Florian Bodog, suspectată de plagiat, a ales să nu facă nimic. Adică, să sprijine impostura...

Carieră pe repede-înainte

Teza de doctorat a lui Bodog a ajuns în atenţia publică în vara acestui an, după ce BIHOREANUL a dezvăluit că este de negăsit. Ahtiat după funcţii, Bodog şi-a obţinut întâiul titlu de doctor la Oradea, în 2001, cu lucrarea "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", coordonat de profesorii Mircea Ifrim şi George Ionescu. În mod total neobişnuit, ca un adevărat geniu precoce, Bodog a ajuns doctor la doar 4 ani de la absolvire, ba chiar înainte să devină medic specialist. Ulterior, a mai bifat un doctorat, în Management, la Timişoara. PSD-istul n-a explicat niciodată cum a cercetat el pancreasul la Oradea în timp ce la Timişoara se pregătea să devină chirurg plastician, nici ce legătură există între cele două specializări ale sale.

Cert este că, în baza acestor reuşite, şi-a clădit cariera academică, ajungând inclusiv conducător de doctorate. Până de curând. Căci această din urmă calitate i-a fost, totuşi, retrasă de Ministerul Educaţiei în urma dezvăluirilor BIHOREANULUI, care arăta că Bodog nu îndeplinise condiţiile minime.

Comoară ascunsă

Lejeritatea şi viteza cu care Bodog a avansat în carieră a fost parţial explicată printr-o    sesizare transmisă BIHOREANULUI la începutul acestui an, care susţinea că Bodog şi-ar fi plagiat prima teză de doctorat, dar avertiza şi că acest lucru este imposibil de demonstrat. Motivul? Lucrarea de căpătâi a carierei sale este de negăsit!

Verificările au arătat că, cel puţin parţial, sesizarea se confirmă: teza lui Bodog nu se găseşte în Biblioteca Universităţii, acolo unde, conform legii, ar trebui să se afle toate doctoratele susţinute la Oradea. Un exemplar se află la Biblioteca Naţională, unde putea fi doar citit la sala de lectură. Din septembrie, însă, nici asta nu se mai poate, deoarece instituţia a interzis până şi consultarea doctoratelor, pe motiv că fac parte din fondul de carte intangibil.

După cum se ştie, BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să facă un exerciţiu de transparenţă şi să-şi supună teza de doctorat unui test public de autenticitate, mai ales că a garantat că n-a plagiat şi a admis că o are în format electronic. După luni de zile de promisiuni şi amânări, în final, PSD-istul a refuzat. De ce se teme, n-a lămurit...

Unde-i teza?

În acest context, la începutul lunii noiembrie, BIHOREANUL a transmis o solicitare Universităţii orădene, cerând fie o copie a lucrării care, conform legii, este un document public, fie permisiunea de a o consulta la Biblioteca din campus.

Tocmai pentru a preveni un răspuns care să arate doar că teza este de negăsit, BIHOREANUL a solicitat ca Universitatea să-i ceară lui Bodog un exemplar, ţinând cont că în 2001, când acesta şi-a dat doctoratul, Regulamentul prevedea că doctorul trebuia să predea 4 exemplare, din care unul să fie depus la Biblioteca Universităţii.

Răspunsul a venit sub semnătura UDMR-istului Tiberiu Vesselenyi, directorul Şcolii Doctorale. Acesta a confirmat că doctoratul lui Bodog nu se găseşte nici în Biblioteca din campus, nici în arhiva CSUD, înşirând apoi reglementările legale care arată, culmea, că Universitatea trebuia să aibă teza.

La inventar

Însă, în loc să rezolve problema şi să îi ceară lui Bodog să-şi prezinte lucrarea, Vesselenyi preferă să se spele pe mâini: pe motiv că Regulamentul din 2001 spunea doar că lucrarea trebuie depusă la bibliotecă, nu explicit că trebuie arhivată, nu face nimic! "Regulamentul nu specifică obligativitatea arhivării documentului la Biblioteca Universităţii şi nici numărul de ani pentru care teza trebuie arhivată", a transmis UDMR-istul.

Rectorul Constantin Bungău a refuzat să comenteze situaţia. BIHOREANUL a aflat, însă, că nu l-a mulţumit atitudinea, dovadă că a transmis o adresă către CSUD, cerându-i directorului să facă un inventar al tuturor tezelor de doctorat susţinute la Oradea, în care să precizeze şi care lucrări nu există fizic, iar apoi să propună o soluţie pentru recuperarea lor. Rămâne de văzut dacă Vesselenyi va răspunde la această cerere mai serios sau va căuta o nouă metodă de eschivare...