Pentru a atrage cât mai mulţi studenţi spre Universitatea din Oradea, Asociaţia Gheorghe Şincai a Studenţilor în Istorie organizează prima şcoală de vară orădeană destinată elevilor din toată ţara care termină în acest an clasa a XI-a: Oradea Summer University.

Potrivit preşedintelui asociaţiei organizatoare, Marius Deaconu, şi a liderului studenţilor din Senatul universitar, Răzvan Tau, şcoala de vară se va derula în perioada 19 iulie - 1 august şi va fi, pentru fiecare elev participant, o experienţă cât mai apropiată de viaţa studenţească. Liceenii vor fi cazaţi în cămine, vor mânca la cantina studenţească şi vor participa la cursuri şi seminarii. De asemenea, organizatorii le-au pregătit şi activităţi de relaxare, precum vizite prin Oradea, seri la cinema ori în cluburile orădene.

Înscrierea la şcoala de vară se va face între 22 mai şi 18 iunie, iar taxa de participare este de 120 de lei pentru elevii care au nevoie şi de cazare, respectiv de 25 de lei pentru cei din Oradea, care nu trebuie să înnopteze în cămin. În formularul de aplicaţie, care se va regăsi pe site-ul şcolii de vară, osu.universitatipentruelevi.ro, elevii vor trebui să precizeze la ce facultate ar vrea să înveţe, putând alege oricare din facultăţile orădene, cu excepţia celei de Teologie Ortodoxă. Cursurile vor fi de introducere în materia anului I a specializării pe care o aleg, iar ca experienţa studenţească să fie deplină, la final elevii vor da şi un examen.

Din cele 150 de locuri, 100 sunt rezervate elevilor din afara Bihorului, iar 50 celor din judeţ. "Strategia este de a coopta studenţi de pe băncile liceului", a explicat Marius Deaconu rolul acestui proiect, pentru care studenţii orădeni s-au coalizat cu mai multe Consilii Judeţene ale Elevilor.

Şcoala de vară se va derula sub egida Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care din 2008 încoace mai susţine două astfel de şcoli, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi la Universitatea de Vest din Timişoara.

Organizatorii spun că prin Oradea Summer University, elevii vor putea atât să cunoască Universitatea, cât şi să ia o decizie privind specializarea pe care vor să o urmeze. "Mie mi-ar fi plăcut să pot participa la o astfel de şcoală de vară când eram în liceu, ca să ştiu ce specializare să-mi aleg", a precizat Deaconu.

În cadrul unei conferinţe de presă care a anunţat programul Oradea Summer University, rectorul Constantin Bungău şi viceprimarul Oradiei Mircea Mălan au lăudat proiectul, declarându-şi totodată sprijinul. De altfel, cazarea şi masa elevilor vor fi susţinute financiar de Universitate şi de Primărie.