Un pompier din Ştei, care era în timpul liber, a salvat de la distrugere o cabană de lemn din satul de vacanţă Vârtop. La rugămintea colegilor săi, care ştiau că vor ajunge greu de la Ştei la construcţia din zona montană, militarul Andrei Popa a intervenit singur pentru stingerea focului.

Incendiul a izbucnit marţi, în jurul orei 10, iar proprietara cabanei construită pe două niveluri şi cu o suprafaţă de aproximativ 150 mp a cerut ajutor la numărul unic 112.

Maşinile de pompieri n-aveau cum să ajungă rapid acolo, ţinând cont de distanţa de 35 km de la subunitatea din Ştei, dar şi de încărcătura cu mii de litri de apă care trebuia urcată pe un drum cu serpentine, o configuraţie a terenului ce măreşte timpul de răspuns la intervenţie.

Pe de altă parte, construcţia risca să fie distrusă rapid, dat fiind că este din lemn. Ţinând cont de toate acestea, comandantul Staţiei de Pompieri Ştei, sublocotenent Fuscaş Răzvan, l-a sunat pe un subaltern aflat în timpul liber, despre care ştia s-ar putea afla în zonă.

"Fără să stea pe gânduri, plt. adj. Popa Andrei, conducător autospeciale în cadrul Staţiei Ştei, s-a deplasat de urgenţă la faţa locului, a pătruns în cabana inundată cu fum şi a evacuat butelia, pentru a preveni producerea unei explozii, după care, cu stingătoarele pe care le-a adus şi cu cele procurate de la proprietarul unei cabane învecinate (care l-a şi ajutat ulterior la limitarea propagării incendiului), a intervenit asupra focarelor, ţinând focul sub control până la sosirea colegilor de pe tura de serviciu", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

După ce au ajuns la faţa locului, echipajele de pompieri au lichidat incendiul în aproximativ 10 minute, colegii felicitându-l pe Andrei pentru intervenţia promptă şi eficientă, datorită căreia cabana a putut fi salvată, aproape în totalitate.

"În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil de efectul termic al curentului electric, a ars un tablou electric şi o suprafaţă de circa 25 metri pătraţi dintr-un perete de lemn", a mai spus Roşca.