Piețe bursiere s-au prăbușit luni dimineață, acțiunile din Japonia scăzând cu peste 12%, cea mai dură cădere de la Vinerea Neagră din 1987, în urma temerilor că SUA s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce determină investitorii să fugă de activele riscante și să mizeze pe apariția unor reduceri bruște a dobânzilor pentru salvarea creșterii economice, relatează hotnews.ro, citând agenția de presă Reuters.

Ca urmare a panicii care a cuprins piețele, averile nete ale unor miliardari precum Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg și alții s-au subțiat cu 134 miliarde dolari.

„Strănută” America, „răcește” Japonia

Potrivit surselor citate, „piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane”. Indicele bursier japonez Topix a scăzut luni dimineață cu până la 7,3%, ștergând toate câștigurile înregistrate de la începutul anului, conform Financial Times. Indicele Nikkei a scăzut și el cu aproape 13%, cea mai mare scădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987.

Cutremurul de pe bursele japoneze vor antrena mișcări similare în Europa și SUA, unde FED a dat publicității, vineri, statistici privind numărul locurilor de muncă (doar 114.000 joburi noi în luna iulie față de 175.000 estimate) pe care unii analiști le interpretează ca semnalând o „încetinire severă” a economiei, în condițiile în care nu au fost reduse ratele dobânzilor.

Experții arată că indicele Vix al turbulențelor pe piața bursieră din SUA, cunoscut ca fiind „indicele fricii” pe Wall Street, a urcat vertiginos vineri, cu aproape 30%. „Frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid”, explică hotnews.ro.

„Investitorii din Europa, Asia și SUA au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior”, mai notează sursa citată.

Urmarea a fost că, în contextul în care giganți precum Amazon, Alphabet și Intel au avut evoluții slabe, la finele săptămânii trecute s-au înregistrat mari vânzări de acțiuni, iar acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut și ele, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Scade prețul petrolului, cresc valutele de refugiu

Îngrijorările privind creșterea economică au afectat și cotațiile petrolului. Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, adică cel mai redus nivel de după luna ianuarie, ceea ce indică o prognozare a scăderii generale a economiilor.

Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.

Avalanșa de vânzări a fost atât de mare încât pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.

Cotațiile futures ale Nasdaq au scăzut luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.

În ce privește Europa, hotnews.ro îl citează pe economistul șef al Hamburg Commercial Bank, care a arătat că „economia zonei euro a crescut în ritm de melc în luna iulie. Din punct de vedere sectorial, sectorul serviciilor nu mai prinde viteză, așa cum s-a întâmplat la începutul anului, în timp ce declinul din sectorul industrial a continuat în aceeași linie (…) Efectele extraordinare ale Campionatului European de Fotbal din Germania, ale Jocurilor Olimpice din Franța și ale turneului Taylor Swift în Europa sunt și ele pe sfârșite. Prin urmare, sectorul serviciilor probabil că nu ne va da un impuls prea mare în a doua jumătate a anului”.

Marii miliardari, primii loviți

Averea netă a lui Jeff Bezos (deținătorul Amazon) a scăzut la finele săptămânii trecute cu 15,2 miliarde de dolari, prevestind declinul amplu care a șters 134 miliarde dolari din averile celor mai bogați 500 de oameni din lume și panica instaurată luni pe burse

La Bursa de la New York prețul acţiunilor Amazon a scăzut cu 8,8%, pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, astfel încât averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari.

Scăderea indicelui Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut vineri cu 2,4%, ceea ce a afectat şi averile altor miliardari, inclusiv Elon Musk şi Larry Ellison (de la Oracle Corp), ale căror averi nete s-au redus cu 6,6 miliarde de dolari şi, respectiv, cu 4,4 miliarde de dolari.

Miliardarii din domeniul tehnologiei Mark Zuckerberg, Sergey Brin şi Larry Page au pierdut de asemenea vineri peste 3 miliarde de dolari fiecare, pe fondul declinului acţiunilor Meta Platforms Inc şi Alphabet la Bursa de la New York. Miliardarii din acest domeniu s-au confruntat cu o scădere a averilor lor de 68 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Declinul general de vineri al bursei americane a dus la o contagiere majoră luni pe piețele asiatice, care au oprit de mai multe ori ședințele de tranzacționare, în timp ce investitorii așteaptă cu sufletul la gură deschiderea piețelor financiare din Europa și SUA, a notat hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!