Început în urmă cu un an, cadastrul verde al Oradiei a ajuns la final. Concluziile trase de specialiştii firmei Geodis, care a realizat studiul, arată că municipiul are 461 de hectare de spaţii verzi, adică o medie de 21 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Inventarul verde al Oradiei înseamnă, în linii mari, o hartă complexă realizată prin fotografierea de sus a oraşului şi măsurarea la pas a spaţiilor verzi. Studiul a fost predat municipalităţii săptămâna trecută, urmând ca Primăria să facă recepţia lui.

"Concluziile generale sunt că Oradea are aproximativ 461 de hectare de spaţii verzi, inclusiv acele zone care în prezent nu sunt amenajate ca atare, dar pot fi înierbate şi aranjate", explică Dumitru Constantinescu, directorul Geodis. Împărţind suprafaţa la numărul de locuitori, reiese că unui orădean îi revin circa 21 de metri pătraţi de spaţiu verde, în condiţiile în care normele europene cer primăriilor să asigure fiecărui locuitor 30 de metri pătraţi. Totodată, Oradea are circa 120.000 de arbori din diferite specii, cei mai întâlniţi fiind corcoduşii, nucii şi salcâmii.

Studiul are deja nevoie de o actualizare, pentru că multe din spaţii au fost inventariate înainte de demararea unor ample amenajări. Constantinescu susţine, însă, că aceste actualizări vor putea fi făcute de specialiştii din Primărie.