Cu patru ani în urmă, la mai bine de 80 kilometri de Oradea, în Pietroasa, Daniel Popa se pregătea pentru un nou început în viaţa sa de până atunci: admiterea la un liceu militar. 

Acum, tânărul este unul dintre cei trei români primiţi, vara aceasta, la o academie militară din SUA, cea a Forţelor Navale, după ce a trecut printr-o mulţime de teste, inclusiv un interviu la Ambasada americană din România, susţinut în faţa reprezentanţilor unităţii recunoscute pentru performanţa în marină.  

Ordine şi disciplină 

Originar din Pietroasa, unde a şi învăţat până la 15 ani, Daniel a vrut să-şi continue studiile la o şcoală militară, aşa că la finalul clasei a VII-a s-a informat despre Colegiul Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia. "Voiam să ajung la o şcoală care are valori în ce priveşte disciplina şi munca intelectuală", şi-a explicat el opţiunea BIHOREANULUI.

Daniel Popa

La începutul clasei a VIII-a s-a înscris la concursul de admitere, a trecut cu brio probele scrise şi fizice, apoi Evaluarea Naţională, iar în toamnă se afla în internatul unităţii, ca elev la specializarea Matematică-Informatică, singura disponibilă la colegiul din Alba.

"Cea mai grea perioadă pentru un elev sunt primele săptămâni, când înveţi să trăieşti într-o cameră cu încă 9 persoane, să te acomodezi la un stil nou de viaţă, fără familie, să te trezeşti mereu la ora 6, să mergi la înviorare, să faci «sectoare»...", zice el.

Vocea clasei

Ce discipline învaţă un tânăr recrut? Toate cele obişnuite în şcolile civile, plus "pregătirea militară", în care cadeţii sunt instruiţi şi orientaţi în carieră.

Deşi căminul din şcoala militară urma să-i fie casă pentru următorii 4 ani, în timpul pandemiei a făcut şi cursuri online, de acasă. Întors la şcoală, într-a X-a a fost ales şef de clasă, ceea ce, spune el, l-a făcut mai responsabil.

Pe tot parcursul liceului, Daniel s-a străduit să înveţe bine, ba chiar a ajuns la fazele naţionale ale Olimpiadei de Istorie şi a celei de Argumentare şi Dezbatere. Participând la cele două competiţii şi-a dat seama că este atras nu doar de ştiinţele exacte, ci şi de cele umane. 

Daniel Popa

Lângă Washington DC

În clasa a X-a s-a gândit prima oară la următorul pas: studiile universitare. "Atunci a intrat un băiat din clasa a XII-a de la Colegiu la o academie militară din SUA şi mi-am zis că pot şi eu", spune acum.

Ştia că pentru a fi eligibil trebuie să aibă calificative care să-l claseze între primii 10% din şcoală, care are câte 140 de elevi în fiecare promoţie. A reuşit, iar la începutul clasei a XII-a s-a înscris la admiterea la Academia Militară Navală a SUA din Annapolis, Maryland. "Sunt atras de o carieră în diplomaţie şi de navigaţie. Am vrut să ajung la US Navy pentru că e aproape de capitala Washington DC, deci oportunităţile sunt altele faţă de alte academii, care sunt departe de oraşe. Am căutat pe net şi am văzut că este recunoscută pentru că îmbină studiul cu activităţile fizice, totul în echilibru", detaliază Daniel. 

În complexul militar din Annapolis învaţă 5.000 de studenţi, care pot deveni ofiţeri în ţările lor natale sau în marina militară americană. 

În stil american

Testele fizice pentru admiterea în Academie sunt dure. Un candidat trebuie să arunce mingea de baschet la cel puţin 28 de metri distanţă, să facă 75 de flotări în 2 minute, 95 de abdomene în 3 minute şi să alerge o milă în cel mult 6 minute.

De asemenea, Daniel a trebuit să treacă de Standardized Achievement Test, adică bacalaureatul american la matematică şi informatică, să obţină atestatul de cunoaştere a limbii engleze (TOEFL) şi să susţină un interviu la Ambasada SUA din Bucureşti cu reprezentanţii Academiei. "Trebuie să ştii să te «vinzi», să-i convingi că eşti candidatul ideal şi să ai răspunsuri ferme la întrebări", zice tânărul bihorean.

La final, din 13 candidaţi de la şcolile militare din ţară, doar 3 au fost selectaţi pentru câte o academie terestră, navală şi aeriană din State, între aceştia fiind şi Daniel. Singurele lucruri care mai erau de bifat era examenul de bac de acasă, la care a obţinut media 9,68 în sesiunea pentru olimpici, plus viza de student în SUA, pe care încă o mai aşteaptă.

Le va fi dor

"Voi studia ingineria, dar nu ştiu detalii despre numele specializării, ştiu doar că pe 20 iunie trebuie să fiu acolo pentru a începe instrucţia. De curiozitate, m-am uitat pe lista străinilor admişi şi am văzut că mai sunt şi alţii din Asia ori Africa. Părinţii şi sora mea sunt mândri de mine, dar şi trişti că plec aşa departe pentru 4 ani", spune Daniel. 

Ştie ce vrea pe termen scurt: "să mă bucur de ce îmi va oferi viaţa acolo". Vânt din pupă!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!