În preajma Crăciunului, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor (CJPC) au făcut o descoperire de-a dreptul dezgustătoare la punctul de trecere a frontierei Borş II. Mai multe transporturi, majoritatea încărcate cu donaţii pentru ONG-uri din ţară, au fost oprite din cauza bunurilor uzate, murdare şi chiar pline cu viermi!

Potrivit unui comunicat transmis de comisarul-şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Bura, au fost controlate, în perioada 11-14 decembrie, un număr de 15 automarfare, care veneau din Germania (7 transporturi), Polonia (1 transport), Austria (1 transport), Ungaria (1 transport), Olanda (2 transport), Suedia (1 transport), Belgia (1 transport) şi Franţa (1 transport).

TIR-urile au fost încărcate cu articole textile, încălţăminte, mobilier, saltele şi produse de uz casnic, care, potrivit documentelor prezentate, erau destinate mai multor ONG-uri şi firme din România, printre care şi Asociaţia Filantropia din Oradea.

Printre destinatari s-au mai numărat Parohia Reformată Jebucu Sălaj, Casa Creştină pentru Copii Săraci Alba, Adimico SRL Dej, Liliana Ivanova HUB Umanitar Isaccea, Vartex Logistic Group SRL Arad, Narmin Clothing SRL Bucureşti, Fundaţia Ajutorul Familiei Chinteni - Cluj, Lorena Warehouse Arad, Alemania Import SRL Bistra, Bocanii SRL Hunedoara, Mana Impex SRL Cluj Napoca, Parohia Romano Catolica Butea-Iaşi, Asociaţia Tabita Fitcău Mureş şi Amicii Emmaus Târgu Jiu.

Produsele cu care erau încărcate TIR-urile urmau să fie oferite cu titlu de donaţie acestor ONG-uri ori spre vânzare firmelor.

Hainele, încălţămintele şi celelalte produse erau murdare, nedezinfectate.

Mai mult, în timpul verificărilor, comisarii au făcut și o descoperire dezgustătoare: un transport, destinat Parohiei Romano-Catolice Butea (judeţul Iaşi), era plin de viermi vii, care se târau printre mai multe pături. 

CJPC Bihor a şi făcut publice câteva fotografii cu produsele neconforme, precum şi un clip video în care se vede un vierme viu pe un articol textil.

Transportul cu produse ce aveau viermi a fost trimis - arată comisarii - de Asociaţia Creştină Helfende Haende din Decanatul de Viechtach (Germania), iar donația era prezentată în documente ca fiind compusă din "diferite bunuri, cadouri de Crăciun pentru copii, îmbrăcăminte şi lenjerie pentru adulţi – bărbaţi şi femei – pături pentru pat, rame pentru pat, veselă, lustre, noptiere, chiuvete pentru bucătărie, sobă cu microunde, plapume, mic mobilier, mobilier pentru bucătărie, biciclete, xerox, birouri, mobilier pentru şcoală, perdele etc".

La finalul cercetărilor, comisarii nu au lăsat şoferii să intre cu transporturile în ţară, oprind astfel circa 277.500 kg de articole uzate, în valoare de aproximativ 413.000 lei.

„S-a constatat că articolele uzate nu erau însoţite de documente care să ateste că au fost supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie (...), astfel că nu a fost permisă introducerea pe piaţă / punerea în liberă circulaţie pe teritoriul României", se arată, de asemenea, în comunicat.

CJPC Bihor a efectuat verificările de la Borș II la solicitarea Gărzii de Mediu şi a Poliţiei de Frontieră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!