Circa 200 de cadre didactice din Oradea au pichetat, marţi, sediul Prefecturii Bihor, la iniţiativa Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor. "Suntem nemulţumiţi că nu se aplică Legea 221, care stabileşte mărirea coeficientului de multiplicare la salariul de încadrare de la 299 de lei la 400, că nu s-a acordat al 13-lea salariu, care trebuia achitat cel târziu în luna ianuarie, precum şi că nu s-a acordat la timp salariului pe luna februarie în unele unităţi din judeţ", a spus liderul sindicaliştilor, Ioan Ţenţ. Însă, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, banii pentru luna februarie se virează începând cu 10 martie. "Ce sunt eu, contabil?", s-a rezumat Ţenţ să-şi motiveze neştiinţa. Liderul n-a ştiut nici câte şcoli sunt afectate de neplata salariilor şi n-a putut nici să dea câteva exemple.

Legea salarizării unice este un alt motiv care a scos cadrele didactice în stradă, deoarece acest act normativ le taie fondul de premiere de 2%, salariul de merit de 15% şi sporurile de câte 15 procente pentru bibliotecari, respectiv pentru titlul de doctor în învăţământul preuniversitar. Nici tăierea sporului de 10% pentru femeile de servici din unităţile şcolare nu i-a lăsat "reci" pe sindicaliştii, care au protestat şi pentru "cea mai necăjită categorie de salariaţi din învăţământ, personalul nedidactic".

Cadrele didactice au mai invocat, la protest, şi sentinţa judecătorească din mai 2009 ce le dă anumite drepturi salariale şi care nu este pusă în aplicare. "Este vorba de o sentinţă ce stabileşte salariile de încadrare la 880 de lei pentru dascălii cu studii superioare şi 440 pentru cei fără", a explicat Ţenţ.

Alte nemulţumiri ale profesorilor sunt reducerea a 15.000 de posturi din învăţământ, tăierea sporurilor la personalul nedidactic şi finanţarea în funcţie de numărul de elevi a unităţilor de învăţământ. "Ce se întâmplă azi va avea repercursiuni asupra copiilor şi viitorului lor", a spus o învăţătoare de la Şcoala Generală Avram Iancu.
Protestatarii au huiduit, au fluierat şi au purtat pancarte cu mesaje precum "Murim noi, muriţi si voi" şi "Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem plecaţi".

După o oră de protest, preşedintele şi vicepreşedintele SLÎ Bihor au urcat la prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, pentru a-i prezenta şi lui doleanţele lor. Prefectul i-a asigurat că va transmite protestul către Ministerul Educaţiei.