O seară de vară pe Corso: zeci de orădeni se plimbă, pur şi simplu, alţii se înghesuie să ocupe terasele mai mereu acoperite de agitaţie şi zgomot...

În acest timp, în curtea unei case din strada Nicolae Jiga, fostă Castanilor, pasionaţii ce preferă calmul ascultă un recital de jazz într-un peisaj năpădit de verdeaţă, dominat de copaci umbroşi, la mese cu lumânărele. E terasa cafenelei Bookafe, care, cu toate că nu vinde alcool şi nu permite fumatul, şi-a câştigat clienţi fideli...

Cafeneaua creştină

15 Gabriela Vadan.jpgNu toţi muşteriii Bookafe îi şi cunosc istoria. Deschisă astă-primăvară, în martie, cafeneaua face parte dintr-o reţea internaţională ce numără peste 500 de localuri creştine cu aceeaşi denumire. "Primul Bookafe a fost deschis în Brazilia de un imigrant chinez care a dorit să amenajeze un loc de socializare pentru creştini. De altfel, Book-a-fe s-ar traduce «cartea care duce la credinţă»", explică Gabriela Vădan, managerul cafenelei din Oradea. Chiar dacă e prezentat ca un loc "al aducerii aminte de Dumnezeu", localul nu este însă nici pe departe folosit pentru "îndoctrinare". "Nu promovăm niciun cult religios, toată lumea e binevenită aici", spune Gabriela.

Cu ajutorul reţelei internaţionale, iniţiatorii proiectului din Oradea - Centrul Creştin Viaţă Nouă - a pus la punct un local elegant, decorat cu lucrări de artă, plus o terasă deosebită. Meniul e bogat în cocktailuri din fructe, gustări şi deserturi. Fireşte, nu include alcool! "Am vrut să creăm un loc liniştit, dedicat întregii familii, unde să nu existe scandaluri. Nu credem că alcoolul şi ţigările se potrivesc în acest peisaj", explică Gabriela, precizând că, totuşi, pe o parte a terasei fumatul e permis. "Nu avem nimic împotriva fumătorilor, avem ceva cu obiceiul în sine", zice ea.

Tango pasional

15 Lavinia Caba.jpgPentru a crea un loc în care clienţii să se simtă bine şi chiar să lege prietenii, Bookafe Oradea a plănuit evenimente, periodice şi ocazionale, dedicate atât adulţilor, cât şi copiilor. În fiecare joi, cafeneaua găzduieşte câte un concert de jazz, muzică clasică, hip-hop sau rock alternativ. "Formaţia rock Blue Strings, a unor tineri orădeni, a cântat prima oară la noi. Suntem deschişi să susţinem şi să promovăm talentele locale şi nu numai", spune Lavinia Caba (foto), manager de evenimente.

Dar Bookafe nu se limitează la muzică. De două ori pe lună, găzduieşte Seara de Psihologie, în cadrul căreia, coordonaţi de un profesor universitar, participanţii dezbat diferite teme. Recent, localul a devenit loc de întâlnire şi pentru pasionaţii tangoului argentinian, care tot la două săptămâni, marţea, îl transformă în ring de dans. Clienţii au parte periodic şi de surprize, precum a fost petrecerea american-style de 4 iulie, cu burgeri, porumb şi muzică country, sau un workshop de cafea, unde participanţii au putut învăţa cum se prepară o cafea adevărată de la barmanul Ionuţ Paina. "Încercăm ca majoritatea evenimentelor să fie cu intrare gratuită. Depinde însă ce invitaţi avem", spune Lavinia.

Arte frumoase

Că Bookafe e mai mult decât o simplă cafenea o dovedeşte şi faptul că în această perioadă găzduieşte o expoziţie de pictură a orădeanului Radu Pământ ori că, recent, pe 6 iulie, a adunat zeci de curioşi la o seară dedicată literaturii, mai exact operei lui C.S. Lewis, autorul celebrelor romane "Cronicile din Narnia". Mai mult, în local există şi o mică bibliotecă - e adevărat, pe teme religioase - care pot fi citite pe loc sau împrumutate acasă.

Cum se prezintă ca un loc pentru întreaga familie, Bookafe le dedică numeroase activităţi şi copiilor. "În timpul şcolii, de două ori pe lună avem evenimentul "1001 poveşti", în care interpretăm scenete celebre de basm, cu personaje costumate adecvat, iar de curând am lansat proiectul "Academia de arte frumoase", în cadrul căruia, de două ori pe săptămână, oferim lecţii de teatru şi de pictură", spune Lavinia Caba. Cât timp copiii stau la lecţii, care costă 10 lei pe şedinţă, părinţii pot savura în linişte o cafea pe terasă, citind sau urmărindu-şi micuţii.

Bookafe se susţine din banii obţinuţi din vânzări dar, potrivit managerului, profitul e folosit pentru susţinerea Fundaţiei Caleb, care sprijină 100 de copii nevoiaşi din satul Lăzăreni. Pentru că aşa e creştineşte...