Indiferent că au stăpân sau nu, căţelele nu vor mai putea ridica coada când au chef. Aleşii orădenilor au decis că toţi câinii din oraş trebuie sterilizaţi, cu excepţia celor de rasă şi destinaţi reproducerii controlate, precum şi a celor cărora operaţia le-ar periclita sănătatea, orădenii care nu doresc sterilizarea urmând să fie obligaţi la plata unei taxe suplimentare.

De asemenea, toate patrupedele vor fi microcipate, ambele măsuri având un scop comun: pe străzile oraşului să nu mai bântuie câinii vagabonzi.

Cip mic

Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice (adică transmise de la animal la om) are două prevederi obligatorii importante: sterilizarea şi microciparea tuturor căţeilor din oraş, indiferent că au sau nu stăpân.

Microciparea presupune injectarea sub pielea animalului a unui cip de mărimea unui bob de orez, care va conţine datele de identificare ale câinelui. Cu un aparat de scanat anume creat, cipul va dezvălui identitatea stăpânului câinelui, măsură menită să prevină abandonul animalelor pe străzile oraşului.

Variantă pe bani

Dacă microciparea se va aplica oricărui câine, sterilizarea în schimb este o măsură de la care unii pot scăpa. Mai precis, nu va fi obligatorie sterilizarea câinilor destinaţi reproducerii controlate şi nici a celor pentru care intervenţia ar presupune un risc major. Dacă un stăpân pur şi simplu nu doreşte să-şi sterilizeze animalul, dar nici nu se încadrează în cele două categorii de excepţie, va trebui să achite anual o taxă de 100 de lei şi, în cazul în care deţine o femelă, să prezinte Primăriei dovezi că nu a abandonat puii acesteia pe străzi.

Înainte de a aplica măsura sterilizării, Primăria va face, însă, un recensământ al câinilor din oraş, astfel că sterilizarea va deveni obligatorie abia din octombrie 2013. După această dată, stăpânii orădeni prinşi că încalcă regulamentul vor fi amendaţi cu sume între 400 şi 800 de lei dacă nu respectă prevederile cu privire la sterilizare, respectiv între 300 şi 600 de lei pentru încălcarea prevederilor referitoare la microcipare.


VOCEA STRĂZII 

Ce credeţi despre hotărârea municipalităţii de a obliga orădenii să-şi sterilizeze câinii, în caz contrar punându-i la plata unei taxe anuale?

02 Diana Lapos.jpgNu am nimic împotrivă să-mi sterilizez câinele. Mi se pare corectă decizia, căci aproape în fiecare zi văd câini, chiar şi pui, lăsaţi pe străzi.
Diana Lapoş (foto), 24 ani, studentă

Ţinând cont că eu am grijă de câinele meu şi mă asigur că nu face pui, nu văd de ce să fiu obligat să-l sterilizez ori să plătesc vreo taxă.
Adrian Cernău, 66 ani, pensionar

02 Sanda Negrutiu.jpgSunt revoltată de hotărârea asta, căci sterilizarea creşte riscul apariţiei unor boli. Nu m-ar deranja, însă, să plătesc o taxă modică pentru câinii comunitari.
Sanda Negruţiu (foto), 52 ani, contabilă

Colectarea unei taxe de la stăpânii de câini nu e o idee rea, dar nu mi se pare normal să mă oblige Primăria să-mi sterilizez câinele de care am grijă.
Ionel Popa, 23 ani, student

02 Diandra Vieru.jpgEu am grijă de câinele meu şi nu văd de ce, în aceste condiţii, cineva m-ar obliga să-l sterilizez. Nu sunt de acord cu decizia Primăriei.
Diandra Vieru (foto), 17 ani, elevă

Nu cred că stăpânii ar trebui obligaţi să facă asta. Nu e corect, pentru că oricum vor fi puşi la plată, ori pentru sterilizare, ori pentru taxă.
Dorin Chişe, 32 ani, asistent social