De o săptămână, echipele Primăriei au luat la pas casele Oradiei, în căutarea câinilor cu stăpâni. Fiecare patruped este recenzat şi microcipat, astfel încât oraşul să aibă o bază de date cu toţi câinii şi stăpânii acestora.

Orădenii par chiar bucuroşi că li se microcipează animalele, dar nu au aceeaşi reacţie când sunt întrebaţi dacă sunt de acord cu sterilizarea lor. Majoritatea preferă să plătească taxa anuală de 100 de lei, în loc să-şi sterilizeze câinele, fie pentru că vor să aibă mai târziu şi pui, fie pentru că se tem de efectele operaţiei.

"Ceva normal"

Lunea trecută, puţin după ora 15, recenzorii au pornit descinderile în oraş. Formate din câte un angajat al Primăriei, un poliţist local, un medic veterinar şi un tehnician, cele două echipe au început recenzarea şi microciparea câinilor, una în cartierul Podgoria, iar alta în Ioşia.

Ca munca să le fie mai uşoară, iniţial medicii s-au aşezat la o masă pe stradă şi le-au spus oamenilor să dea de ştire vecinilor că trebuie să-şi aducă patrupedele la recenzat. Pe strada Coriolan Hora, în nici jumătate de oră, 10 orădeni cu câinii în lesă sau în braţe stăteau la coadă, bucuroşi că întreaga acţiune nu-i costă niciun leu, Primăria plătind microcipurile. "Mi se pare ceva normal să-l recenzăm şi să-l microcipăm. Fiecare stăpân trebuie să fie responsabil cu câinele lui", spunea convinsă Maria Ferche.

Câini scanaţi

Stăpânii de câini s-au convins rapid că microcipul nu face niciun rău patrupedelor. Mic cât un bob de orez, cipul este introdus de veterinar cu o seringă în partea stângă a gâtului. "Hai iubire, gata, stai cuminte", îşi liniştea o tânără căţeluşul, speriat ca un copil mic la vederea seringii. În nici un minut, întreaga operaţiune e încheiată. Cu tot cu preluarea datelor stăpânului - nume, adresă, telefon, respectiv vârsta şi rasa câinelui - recenzarea durează cel mult 5 minute.

"Microciparea nu are niciun efect secundar asupra câinelui, însă are avantajul că ne creează o bază de date cu toţi câinii din oraş", explică medicul veterinar Dorel Petrehele, unul din doctorii care au contract cu Primăria pentru recenzarea câinilor. Ulterior, dacă patrupedul ajunge pe stradă, cu un aparat de scanat orice poliţist local va afla numărul unic de identificare a câinelui şi, implicit, cine e stăpânul şi unde locuieşte.

Amenzi pentru uşi închise

După ce orădenii din vecinătatea locului unde medicul şi-a pus masa de recenzare au trecut cu câinii pe-acolo, echipele au luat la pas celelalte străzi. Surprinzător chiar şi pentru recenzori, toţi localnicii i-au primit fără probleme în curţi, aşă că într-o săptămână de recensământ au fost microcipaţi peste 300 de câini.

01 Mircea Stejeran_1.jpg"Oamenii sunt mai receptivi decât ne-am aşteptat", explică Mircea Stejeran (foto), şef de serviciu în cadrul Primăriei şi unul dintre recenzori. În trei curţi câinii au trebuit adormiţi înainte de a fi microcipaţi, fiind mai agresivi, iar în alte cinci curţi proprietarii au preferat să-şi predea câinii adăpostului Grivei.

Trebuie ştiut că orădenii care sunt acasă, dar nu permit recenzarea şi microciparea câinilor, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 400 şi 800 lei. Cei care nu sunt acasă primesc, în schimb, o notificare de la Poliţia Locală prin care sunt anunţaţi că trebuie să se prezinte la corturile pe care Primăria le va amplasa, începând de vineri, prin cartiere, tocmai în acest scop.

Nu vor sterilizare

Dacă recenzarea şi microciparea chiar îi bucură pe orădeni, nu la fel de încântaţi sunt aceştia când vine vorba de sterilizarea patrupedelor. Cum regulamentul Primăriei prevede că, după ce recenzarea se va încheia, stăpânii câinilor nesterilizaţi vor trebui să plătească o taxă anuală de 100 lei, mulţi cetăţeni strâmbă din nas.

"O prostie. Nu mai ştiu cum să ia bani de pe noi", spune Mihai Cicortaş, unul din primii orădeni care şi-au microcipat câinii, dar care spune că nu îşi va steriliza animalul. Ca el, şi alţii refuză sterilizarea, invocând mai multe motive: vor să aibă pui de la căţeii lor, se tem de efectele pe care operaţia le-ar putea avea asupra patrupedelor, chit că veterinarii subliniază că operaţia nu le pune în pericol viaţa, ori se jură că animalul lor nu iese din curte, aşa că n-are cum să se reproducă. Preferă, prin urmare, să plătească anual taxă pe câinele lor. Asta, chiar dacă Primăria subvenţionează jumătate din costul operaţiei de sterilizare, cu condiţia să fie făcută de unul din cei doi medici contractaţi de municipalitate, ceea ce înseamnă că stăpânii de câini ar plăti doar 100 lei. Adică taman cât e taxa pentru un an...

01 florita.jpgVarianta cu pedigriu

Tanti Floriţa (foto), stăpâna lui Nero, un Tekker vioi, este şi ea convinsă că nu-şi va steriliza câinele, pentru că vrea să aibă, mai încolo, şi nişte pui. "Oi plăti, ce altceva oi face?", spune pensionara.

Auzind, însă, că sunt scutiţi şi de taxă şi de sterilizare câinii cu pedigriu, adică cei care au certificatul ce dovedeşte că sunt de rasă şi se înmulţesc controlat, tanti Floriţa cade pe gânduri, scoţând apoi pe gură şi "perla zilei": "Şi io atunci de ce să plătesc? Că şi al meu numai Pedigree mănâncă!"...


VOCEA STRĂZII
Credeţi că recenzarea şi microciparea câinilor cu stăpân din Oradea va duce, în timp, la scăderea numărului de câini vagabonzi?

02 Sergiu Popa.jpgCred că da, dar nu semnificativ. Cine microcipează puii care se nasc după recensământ, dacă nu îi declară proprietarii? E un demers bun, dar nu sigur.
Sergiu Popa (foto), 22 ani, student

S-ar putea ca microciparea să ajute. E bine ca Primăria să aibă o evidenţă, căci sunt prea mulţi câini lăsaţi pe străzi care devin periculoşi pentru orădeni.
Ileana Marton, 73 ani, pensionară

02 Andrada Istvan.jpgCred că da. Având cip, oamenii nu îi vor abandona aşa uşor. Dar cred că oamenii Primăriei vor întâmpina probleme cu orădenii în procesul de recenzare.
Andrada Istvan (foto), 24 ani, designer vestimentar

02 Darvai Arpad.jpgSigur va ajuta. Oricum, cei ce îşi abandonează câinii sunt în mare parte orăşeni. Cred că oamenii care locuiesc la ţară sunt mult mai apropiaţi de animalele lor.
Darvai Arpad (foto), 78 ani, pensionar

Cred că e o acţiune care se va dovedi utilă. Însă este posibil ca municipalitatea să nu obţină o evidenţă clară, căci unii proprietari nu vor vrea să-şi declare câinii.
Sibylle Boleac, 46 ani, şomeră

Oamenii care şi-au luat câini foarte rar îi abandonează. Cred că problema sunt câinii care sunt deja vagabonzi şi care s-au înmulţit. De ei trebuie să se ocupe cineva.
Privigyei Levente, 39 ani, tehnician telecomunicaţii