Din această săptămână, angajaţii Primăriei şi ai Poliţiei Locale, însoţiţi de medicii veterinari contractaţi de municipalitate, vor lua la pas firmele din oraş, ca să recenzeze câinii deţinuţi de acestea pentru pază. Până acum, în cadrul recensământului canin au fost luaţi în evidenţă doar câinii persoanelor fizice.
Conform regulamentului privind câinii cu stăpân, o firmă din municipiu poate să aibă cel mult doi câini, aşa că societăţile în curţile cărora vor fi găsiţi mai mulţi vor fi somate să intre în legalitate. De asemenea, firmele sunt obligate să declare câinii Primăriei şi să-i microcipeze, operaţiunea fiind gratuită. Până acum, au fost microcipaţi şi luaţi în evidenţele Primăriei aproximativ 10.300 de câini cu stăpân din oraş.
Pe de altă parte, Administraţia Domeniului Public Oradea continuă să ridice de pe străzi câinii fără stăpân şi să-i ducă în Adăpostul Grivei. În prezent, aici trăiesc 137 de patrupede, număr în scădere în ultimele luni graţie adopţiilor. În ianuarie, 52 de câini şi-au găsit un nou stăpân, în februarie a fost rândul altor 33 de patrupede, iar în martie al altor 39. Majoritatea animalelor au fost adoptate de fundaţia SOS Dogs, care i-a mutat în adăpostul său de la Şişterea, pentru a-i salva de eutanasiere.
Conform legii, câinii care stau mai mult de 14 zile în adăpost pot fi eutanasiaţi. Reprezentanţii Primăriei şi ai ADP Oradea au garantat, însă, că nu vor eutanasia câini din Adăpostul Grivei decât după ce numărul lor depăşeşte capacitatea de 150 de locuri.