Japonezii şochează lumea medicală cu cea mai nouă descoperire: este suficient să respiri asupra unui câine ca acesta să descopere că ai cancer la colon.

Labradorii sunt cei mai buni la depistat această boală, chiar mai buni decât analizele de laborator. Japonezii susţin că precizia unui labrador este de 98%, în timp ce o biopsie are o marjă de eroare de aproximativ 33%.

Mai mult, după ce au efectuat mai multe teste, japonezii au stabilit că labradorii descoperă cancerul inclusiv în etapele lui incipiente.

"Le-am dat câinilor să miroasă respiraţia mai multor oameni. Labradorii au descoperit cu o precizie de 95-98% bolnavii de cancer. Mai mult decât atât. Labradorul a simţit până şi o tumoră pulmonară a unui voluntar care habar n-avea că e bolnav", a zis Nell Barrie, un cercetător britanic implicat în proiect.

Conform specialiştilor, câinii simt cancerul de piele, la sân, ovarian, de piele şi tumorile maligne prin schimbarea compoziţiei chimice a respiraţiei umane. Şi asta pentru că au un miros de 1.000 de ori mai bun ca al oamenilor.