"Gradul de civilizaţie al unui popor se măsoară după felul în care îşi tratează animalele". Dacă luăm în considerare acest dicton atribuit lui Gandhi, este lesne de înţeles că noi, românii, suntem cu câteva sute de ani în urmă.

Alungaţi, înfometaţi, maltrataţi şi apoi eutanasiaţi. Aşa sunt trataţi câinii în România. Nici iubitorii şi militanţii pentru drepturile animalelor, nici cei care nu îi agreează nu îşi doresc ca maidanezii să fie pe străzi. Este regretabil însă că, în ţara noastră, singura soluţie găsită de autorităţi este uciderea sau ignorarea lor, atât timp cât există studii care arată că sterilizarea în masă este varianta cea mai eficientă pentru a stopa înmulţirea necontrolată. Autorităţile locale alocă, în continuare, bugete uriaşe pentru a-i captura şi închide în adăposturi, unde sunt omorâţi prin tehnici inumane şi scumpe, în loc să finanţeze campanii de castrare şi sterilizare în sate şi oraşe. 

Pentru că adăposturile nu sunt o soluţie, mai multe asociaţii din Bihor preiau câini, pentru a-i scăpa de lagărele morţii. Se descurcă doar din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile în care fiecare are în grijă sute de suflete.

Sterilizarea este un act de responsabilitate şi singura soluţie pentru bunăstarea animalelor şi implicit a noastră. Educaţi populaţia în acest sens şi aplicaţi amenzi usturătoare celor care abandonează, maltratează şi înmulţesc în neştire! Niciun studiu nu a dovedit că eliminarea câinilor ar fi avut vreodată un impact semnificativ asupra densităţii populaţiei canine, ci, mai degrabă, controlul s-a realizat prin sterilizare şi educaţie.

Ne moare sufletul în fiecare zi, nouă, celor cărora ne pasă, părtaşi la suferinţa celor mai credincioşi prietenii ai omului. Martor neputincios al acestei crude realităţi, am iniţiat în urmă cu câţiva ani un grup pe Facebook, Bazarul blănoşilor, în care îi invit pe toţi cei care vor să dea o mână de ajutor asociaţiilor pentru protecţia animalelor şi, implicit, căţeilor fără stăpân.

Pentru că, aşa cum zicea şi Richard Anderson, "câinii sunt oamenii mei preferaţi".

Anca Deac
voluntar

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!